
Bebeklere doğumun hemen sonrasında uygulanan ve oldukça önemli bir test olan topuktan kan alma, pek çok hastalığın bebeğin erken dönemlerinde ilerleme olmadan tespit edilmesini sağlar. Endişe yaratmaması gereken ve rutin bir uygulama olan yenidoğan bebeklerde topuktan kalma testi için detaylı bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Bebeklerde Topuktan Kan Alma Testi Neden Yapılır?
Bilindiği üzere bebeğin dünyaya gelişiyle birlikte modern hastanelerde bir dizi test uygulaması yapılmakta ve ilk 48 ila 72 saat arasında yapılması gereken bir diğer test de topuktan kan alma testi olmaktadır.
Tıpkı hamilelikte yapılan testler gibi topuktan alınan bu kanın incelenmesinin nedeni gelişim basamaklarına dair hastalıkların öngörülmesi açısından inceleme yapmaktır. Yenidoğanlarda uygulanan bu testin oldukça erken günlerde yapılması erken teşhisin öneminden ileri gelmektedir.
Yenidoğanlarda topuktan kan alma testi yapılırken alınan örnek kan damlası incelenir ve erken dönem klinik değerlendirmenin yanında hormon seviyeleri, metabolik değerler gibi ölçüler kontrol edilerek olası hastalıkların varlığına işaret edebilecek herhangi bir bulgu olup olmadığına bakılır.
Bebeklerde Topuktan Nasıl Kan Alınır?
Bebeklerde topuktan kan aldırma işlemi için herhangi bir sağlık yetkilisinin topuk yüzeyine ani bir şekilde iğneyle açtığı delikten aldığı örneğini Guthrie adı verilen bir karta yerleştirmesi ve yetkili birime iletmesi yeterlidir. Tamamen hijyenik ürünlerle ve oldukça hızlı şekilde gerçekleştirilen bu delme işlemi esnasında çocukların acısı yüzeysel bir işlem olduğundan minimumda kalmaktadır.
Bebeklerde topuk kanı sonuçları genellikle ilk kan testinin sonuçları bilgilendirme açısından yeterli olur. Bebeklerde topuk kanı neden 2. kez alınır, sorusuna gelecek olursak, bu durum ilk testin sonuçlarında herhangi bir şüpheye neden olacak bulgulara rastlanmasından ileri gelmektedir.
Sağlık çalışanı ne denli dikkatli olsa da test esnasında bebeğin yaşı gereği ağlaması normal olup bu süreçte annenin rahatlaması için bebeğinin yanında olması önerilmektedir. Bebeğinizin yanında olmanız gereken diğer durumlar için Bebeklerin Ağlamasının Nedenleri, Bebekler Neden Ağlar? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bebeklerde Topuk Kanı Testi Sonuçları Ne Anlama Gelir?
Sonuçlarının aileye ulaştırılması 6-8 hafta arasında gerçekleşe bu testin yapılması hem anlık muayene hem de gelecekteki tıbbi kimliğin oluşturulması açısından önem taşır.
Testin sonuçlarının pozitif olduğunun görülmesi halinde doktorlar sonuçtan emin olmak adına yenileme istemektedir. Bunun için aynı kliniğe tekrar başvurulmalı ve aynı sürelerde beklenmelidir.
Yapılan diğer testlerin de pozitif olduğunun görülmesi halinde aile metabolik hastalıklar alanında çalışan bir kuruma yönlenmeli, tıbbi çalışanlardan gerekli bilgileri bu şekilde almalıdır.
Aileye belirtilen ve bebeğe uygulanacak olan tedavi şekli testlerin ortaya koyduğu hastalığa özgü şekilde olacağından sürecin sonrası için bir genelleme yapılması mümkün değildir.
Bebeklerde Topuktan Kan Alma Hangi Hastalıkları Teşhis Eder?
Bebeklerde topuk kanı yüksek çıkarsa genelde doğuştan meydana gelen metabolik hastalıklara odaklanılır. Başlangıçta herhangi bir belirti göstermeyen bu hastalıklar ilerleyen dönemlerde gelişimi ve hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Bahsi edilen bu hastalıkların nadir görülen hastalıklar olduğu her birine özel tedaviler bulunduğu düşünülerek konuyla ilgili panik yapılmamalıdır.
Yapılan testler neticesinde tespit edilebilen ve ciddi bir öneme sahip olan bu hastalıklar şu şekildedir:
-
- Konjenital(doğumsal) Adrenal Hiperplazi
- Kistik Fibrozis
- HIV vb. Enfeksiyonlar
- Konjenital Hipertiroidizm
- Konjenital Metobolik Anormaliler
- Hemoglobinopati Türleri