Sağlık

Bebeklerde Geniz Akıntısı Neden Olur? Ne Yapılmalıdır?

Yetişkinlerle benzer şikayetler yaşayan ancak vücutlarının savunmasız oluşu nedeniyle daha büyük risk altında olan bebeklerde geniz akıntısı sorunu yaygın şekilde görülmekle birlikte ailelerde endişeye de yol açabilmektedir. Sıradan bir durum olarak görülen ve genellikle ilaç tedavisinin yeterli olduğu geniz akıntısı bazı durumlarda ilerleyebilmekte ve tedavisinin değiştirilmesi gerekmektedir. Siz de bebeklerde geniz akıntısı problemi için tüm merak ettiklerinizi aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Bebeklerde Geniz Akıntısı Nedir?

Genelde kış aylarında ya da soğuk algınlığı görülen diğer zamanlarda meydana gelen bir şikayet olan geniz akıntısı bebeklerin burnundan boğazına ve sinüs boşluklarına doğru salgının ilerlemesiyle gerçekleşir. Bu akıntının bebeklerde görülmesinin farklı nedenleri olabilmektedir.

Bebeklerde Bağışıklık Sistemi Ne Zaman Gelişir? Nasıl Güçlendirilir? yazımızda bağışıklık sisteminin ne zaman gelişeceğine dair detayları bulabilirsiniz.

Bebeklerde Geniz Akıntısı Nedenleri Nelerdir?

Temel nedeni sinüslerde ve burun deliklerinde üretilen mukus salgısında enfeksiyona bağlı artış yaşanması ve bu denli artan salgının boşaltılamaması olan geniz akıntısı, bebeklerde solunum ve bağışıklık sistemlerinin henüz tam  olarak gelişememesinden dolayı daha da yaygın şekilde görülür.

Mukusun artışındaki nedenlerse şu şekilde sıralanabilir:

1- Alerjik Reaksiyonlar

Vücudun bazı uyaran maddelere karşı verdiği bir tepki olan alerjik reaksiyonlar, özellikle solunum yollarını etkilediği takdirde mukusta yani geniz akıntısında ciddi artışa yol açar. Bebeklerde geniz akıntısı nedenleri arasında yer alan yaygın alerjenler ise toz, polen, hayvan tüyü, bitkiler olarak görülmektedir.

2-Astım Hastalığı

Kronik bir akciğer hastalığı olan ve doğuştan meydana gelen astım, çocuk yaşlara kadar pek belirti vermese de küçük yaşlarda kendini geniz akıntısıyla göstermesi de olasıdır. Bebeklerde astım hastalığı ile birlikte mukus salgılanmasında ve hassasiyette ciddi bir artış görülmekte, bu durum karşısında vakit kaybetmeden doktor yönlendirmesiyle tedaviye başlanmalıdır.

Zatürre, solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı gibi nedenler de solunum yollarını benzer şekilde etkileyen ve kendini mukus artışıyla gösteren diğer hastalıklardır.

3-Sinüs İltihaplanması

Grip gibi mikroorganizmaların neden olduğu iltihaplar karşısında vücut bir savunma yöntemi olarak burun tıkanıklığı yaratmakta, bu durum göz çevresinde bulunan sinüslerin mukusla dolmasına yol açmaktadır. Bebeklerde sinüslerin dolmasına ve haliyle geniz akıntısına yol açan benzer bir durum da kulak iltihabı olmaktadır.

Tüm bu etmenlere ek olarak bebeğin yanlış pozisyonlanması, sürekli olarak sırt üstü yatması, çevresinde egzoz ya da sigara dumanı varlığı, parfüm gibi farklı dış etmenler dolayısıyla da geniz akıntısında artış meydana gelebilmektedir.

Bebeklerde Geniz Akıntısı Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin geniz akıntısı ile birlikte rahatsızlığının türüne bağlı olarak farklı semptomlar taşıdığı da görülür. Bunlar arasında öksürük en yaygını olmakla birlikte öksürüğe bağlı boğazda tahriş gelişebilmektedir.

Kanamaya yol açabilecek kadar ciddi bir durum olan bu tahriş ne yazık ki balgamla görülemez ancak kusmuk içerisinde görülen kanla ayırt edilebilir.

Nefes alışverişinde zorlanma, ses kısılması, bebekte sinirlilik hali, emme esnasında sık ara verme, iştahsızlık, yutkunma zorluğu, uyku esnasında hışırtılı sesler çıkarma; geniz akıntısı ile birleştiğinde doktora başvurulması gerektiğini gösteren belirtilerdir.

Bebeklerde Geniz Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Etmenlere bağlı olarak bebeklerde geniz akıntısı tedavisi de değişkenlik göstermekte, şiddete ve belirtilerin türüne bağlı olarak farklı yöntemler izlenebilmektedir.

Geniz Akıntısı için Emzirmek

Bebeği sıklıkla ve düzenli şekilde emzirmek, bebeğin anne sütü sayesinde bağışıklığının artmasını yani mukusun incelmesini sağlayacak ve bebeklerde geniz akıntısı için çözüm olacaktır.

Bebek eğer emmeyi azaltmış ve katı gıda takviyesi alıyorsa havanın kuruluğundan ileri gelebilecek tahrişleri önlemek adına bol su tüketmesine dikkat edilmelidir.

Geniz Akıntısı için Aspiratör Kullanımı

Bebekler için uygun özellikte pek çok aspiratör cihazı bulunmakta, bu sayede bebeğin burnunda fazla gelen ve solunumu engelleyen mukus rahatlıkla alınabilmektedir.

Aspiratör kullanımına hakim olmayanlar için tuzlu su spreyi  de farklı bir alternatif oluşturmakta ve genzi açmada etkili sonuçlar vermektedir.

Geniz Akıntısı için İlaç Kullanımı

Solunum yollarını etkileyen mikroorganizmaların yol açtığı geniz akıntısını önlemenin en etkili yollarından biri ilaç tedavisi olabilmektedir. Bazı bakteriler belirgin şekilde geniz akıntısına yol açmakta ve bunlara karşı antibiyotik kullanımı önerilmekte, ancak bu durumda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta doktor tavsiyesi ve yönlendirmesi olmaksızın ilaç kullanmamaktır.

  1. Okaliptüs yağı ile sırt ve göğüslere masaj
  2. Nane yağı ile sırt ve göğüslere masaj
  3. Emziklerin dezenfekte olduğundan emin olmak
  4. Bebeği kalabalık ortamlardan uzak tutmak
  5. Bebeğin havadar yerlerde bulunmasına dikkat etmek
  6. Beşik ve nevresimlerde plastik olmayan ürünler kullanmak
  7. Bebeğin herhangi bir alerji olup olmadığını kontrol etmek

Alınabilecek diğer koruyucu ve tedavi edici önlemleri oluşturur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu