Sağlık

”Bebeğim Hep Uyumak İstiyor” Diyenler Buraya: Bebeklerde Aşırı Uyku Hali Neden Olur? 

Yenidoğan bebeklerin günün büyük çoğunluğunu uyuyarak geçirdiğini biliyoruz. Ancak büyüme hormonunun doğru ve ihtiyaç duyulan miktarda salgılanması için bu denli uyuma gerekli olmaktadır. Bebeğin gün içinde oldukça az uyanması ve normalin üstünde uyuma isteği ise anne babaları endişeye sürükleyebilir. Bebeğim hep uyuyor, diyorsanız bebeklerde aşırı uyku hali hakkında merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Bebeklerin Sürekli Uyumasının Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerin uykusu gelişimleri açısından büyük bir önem taşımakta olup gelişim ve büyüme için gerekli hormonlar uyku saatlerinde salgılanmaktadır. Yenidoğan bebekler için günün 18 saatinde uyumak normalken bebeğin 3 yaşına gelmesiyle birlikte bu süre 12 saate düşer.

Bebeklerin anormal seviyede uyanması, uyanık olduğu sürenin yok denecek kadar az olması ise farklı hastalıkların fark edilmesi hali hazırda zorken bu durumu daha da güçleştiren bir belirti halini alır. Ailelerin böyle bir şikayeti olması halinde ekstra dikkatli olmaları gereklidir.

”Bebeğim Hep Uyumak İstiyor, Ne Yapmalıyım?”

Bebeğiniz anormal derecede uyku halindeyse ve buna ek olarak ışık kaynaklarına bakmaktan kaçınıyorsa bu durum bebeğin menenjit olduğuna dair birer belirti olabilir. Beyin sıvısında oluşan iltihaplanmaya menenjit adı verilmekte, bu sorun hayati riskler içerdiğinden çok uyku ya da tam tersi çok sık uyanma durumunda acil olarak hastaneye başvurulmasını gerektirmektedir. Uykuyla ilişkili bu durumlara ek olarak huzursuzluk ve aşırı ağlamanın da menenjit belirtileri arasında yer aldığı unutulmamalıdır.

Bebeğin çevresinde uyku halindeyken sesli ve gürültülü bir ortamın varlığı da uyku kalitesini düşürerek gün içinde uyuma isteğinin artmasına neden olur.

Mevsim geçişleri de bebeğin uyku kalitesinde olumsuz etkiler yaratarak uyku isteğinin artmasıyla sonuçlanabilmektedir. Havada bulunan serbest iyonlar bebeğe temas ettiği takdirde uykunun gelmesine yol açmakta ancak bu durumu ayırt edebilmek zor olmaktadır.

Bebeklerde vitamin eksikliği bir diğer önemli uyku nedeni olmakla birlikte kansızlık gibi gün içinde enerjiyi düşüren hastalıkların yanı sıra hayati risk içeren hastalıklara da neden olabilmektedir. Kansızlık sorunu kanla taşınan oksijen oranında azalmaya bağlı olarak  yorgunluk ve halsizlik yarattığından bebeğinizin sürekli uykusunun gelmesi normal karşılanmalıdır. Emzirme döneminde bebek kadar annenin de yeterli vitamin takviyesi aldığından emin olmak gerekmektedir.

Diş çıkarma dönemi bebeğin duyduğu acılara karşı bir tepki olarak normal saatlerde uyumamasıyla sonuçlanabilir. Bazı bebekler için diş çıkarma dönemi sürekli uyku, bazıları için uykusuzluk anlamına gelmekte olup, bu dönemde ek semptom olarak ishal görülebilir.

Bebeklerde Uyku Hali, Halsizlik için Ne Yapılabilir?

  • Annenin özellikle emzirme döneminde yeterince vitamin alması
  • Ek gıdaya geçiş döneminde ek vitamin desteğine başvurulması
  • Bebeğin uyuduğu odanın karanlık ve tamamen sessiz olmasını sağlamak
  • Bebeğin diş çıkarma döneminde rahatlatıcı ve ishali önleyici etkileri bulunan bitkisel çaylardan destek almak
  • Bebeğin bol su içmesini sağlamak
  • Bebeğin uykusuzluğa ek olarak ışığa bakmama ve ateşinde yükselme varsa menenjit şüphesiyle doktora başvurmak

bebeğin sürekli uyumak istemesi halinde yapılabilecek en temel maddelerdir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu