
Kurban Bayramı kimileri için dinlendirici bir tatil kimileri için keyifli misafir ağırlamaları anlamına geliyor. Birçoğumuz içinse kesilen kurbanların sofralarda yerini alması demektir bayram. Ancak kurban eti tüketirken mide ve bağırsak sorunları yaşamamak, sindirim problemleri olmadan bayramı rahat ve keyifli bir şekilde geçirmek için bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Siz de bayramda beslenme önerileri hakkındaki detayları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Kurban Eti Nasıl Saklanır?
Bayramda kesilen etlerin öncelikle saklanma koşullarına dikkat etmek gereklidir. Kesilen etin bir anca önce küçük porsiyonlar ayrılarak buzluğa atılıp dondurulması gereklidir. Aksi halde havanın sıcaklığı da eklenince etlerde insana birçok hastalık taşıyabilecek mikroorganizmalar türeyecek ve ishal gibi sindirim problemleri belirecektir.
Sıcak havalarda etin yalnızca saklanması değil çözdürülmesi de önem taşır. Tezgahta eti çözdürmek yine aynı şekilde mikroorganizmalara davetiye çıkarırken, etin yavaşça buzdolabının alt kısmında ya da acele gerektiren durumlarda mikrodalga kullanarak çözdürülmesi gerekmektedir. Çözülen etin tekrar dondurulmasıysa oldukça sakıncalı olup çözülen etin taze olarak tüketilmesi gerekmektedir.
Kurban Eti Nasıl Pişirilir?
Kurban eti pişirme önerileri içerisinde zamanlama önemli bir yer tutar. Uzmanlara göre etin ölüm sertliğinin gitmesi ancak 24 saatte mümkün olduğundan kurban etini tüketmek için bir gün beklenilmesi gerekir. Ayrıca eti pişirirken iç yağ ya da kuyruk yağı eklemek yerine kendi suyunda pişmesi gerekmekte, et bu şekilde çok daha sağlıklı olmaktadır.
Eti mangalda pişirmeyi tercih edenlerin damak tadına uyduğu gerekçesiyle eti yakmamaya dikkat etmesi gerekir. Yanmış kırmızı etin pankreas, mide ya da kalın bağırsak kanserine yol açtığı birçok çalışmayla kanıtlanmıştır. Ayrıca eti yakmamaya çalışırken çiğ bırakmak da parazitlerin oluşumuna yol açacağı ve başta küçük yaştakilerin olmak üzere kıl kurdu, tenya gibi parazitlerin bağırsaklara yerleşmesine yol açacağı bilinmeli, etlerin bu nedenle iyi pişirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Bayramda Beslenme Önerileri
Kırmızı et tüketmek için akşam saatlerini tercih etmek etin sindirimi mideyi yoracağından dolayı reflü, gastrit gibi sorunlara zemin hazırlar. Ayrıca uyku düzenini de bozacak olan bu hatanın yerine eti öğle saatlerinde tüketmeye özen göstermek gereklidir.
Eti tüketirken dengeli beslenme kurallarına özen göstermeye devam edilmelidir. Yani, etin yanında salata ve sebze yenmeli, fazla ekmek tüketmekten kaçınılmalı, et tüketilen günlerde midenin yorulmaması ve metabolizma hızının yüksek kalması için 3’er saat aralıklarla ara öğün yemeye özen gösterilmelidir.
Günlük et tüketme sınırı 100 ila 150 gram arasında olmalı, bu sınırı aşmamaya çalışılmalıdır. Bu değer yaklaşık 3-4 adet köfteye karşılık gelmektedir. Yemekleri sınırında yeseniz dahi nasıl yediğiniz de önem arz ettiğinden eti iyi çiğnediğinize ve yemekleri tadını çıkararak yavaşça yediğinize emin olmalısınız.
Bayram için beslenme önerileri kadar aktivite düzeniniz de önemlidir. Akşam saatleri başta olmak üzere gün içinde yapacağınız kısa egzersizler ya da yürüyüşlerle mide sorunlarını önlemeniz de mümkün olmaktadır.
İlginizi çekebilecek diğer konu başlıklarımız:
- Dukan Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir?
- Meyve Diyeti İle Zayıflama Yolları
- Daha Kısa ve Etkili Diyet Yapmanın Yolları
- Canan Karatay Zayıflatan Beslenme Programı ve Diyeti
- Burcunuza göre hangi diyeti yapmalısınız? Burçlara göre diyet tavsiyeleri
- Diyet Yapmadan Kilo Vermenin Yolları
- Diyetlerde En Sık Yapılan Hatalar
- Şok diyet nedir? Şok diyet zararlı mı?
- Diyette Motivasyonu Yüksek Tutmanın Yolları, Diyeti Tamamlamak için Öneriler
- Kilo Verdiren Semizotu Diyeti
- Karın Düzleştiren Diyet
- Hızlıca Göbek Eritmek için Enginar Diyeti