
Nefis şerbetli tatlılar bayramın neşesini de lezzetinde adeta dilimlerinde saklıyor. Bayramlar gibi Özel günlerde şerbetli tatlılar olmazsa sanki hep bir şeyler eksik kalmış gibi oluyor. Hem büyük bir emek gerektiren hem de lezzetini alan bu tatlıların en önemli kısmı ise şerbetin kıvamı. Tabii ki Şerbetli tatlı ya dökerken kıvamında sıcaklığına da dikkat etmek gerekiyor ki emeklerinizi boşa gitmesin.
Unutmayın ki mutfakta her şeyin bir çaresi var. Kabarmayan kek hamurunun, dibi tutan pilavı nasıl kurtaracağını daha önce anlatmıştık. O halde sıra geldi şerbetini çekmeyen tatlılara. Artık ziyan oldu diye Üzülmenize gerek yok, işte şerbetini çekmeyen tatlıya ne yapılır sorusunun yanıtı…
Şerbetin Püf Noktaları
Aslında şerbet konusunda yapılan en büyük hatalar Henüz daha şerbeti yapmaya başlarken oluyor. Göz kararı ya da hatalı konulan ölçüler nedeniyle şerbet tam kıvamında olmuyor. Şerbet yapmanın çok ince bir mesele olduğunu unutmamak ve tatlının türüne göre şerbeti yapmak gerekiyor.
Mesela Şekerpare ve revani gibi irmikle yapılan tatlılar biraz daha fazla su daha az şeker koymak gerekiyor.
Ekmek kadayıfı, kalburabastı Ve kadayıf gibi hamurlu tatlılar da ise suya göre şeker miktarının daha fazla olmasında yarar var.
Kat kat hamurlu baklava gibi tatlılarda ise doğru ölçü birebir oranda hazırlamak.
Şerbeti yaparken dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise sıkıntı karıştırmak ve şekerin iyice evliliğinden emin olmak. Yapılan En büyük hata ise ocağın üzerine şeker ve suyu koyup karıştırma işlemini unutmak oluyor. Durum Böyle olunca da şerbet yeterince Kafam Almıyor. Yine kaynayan şerbetin içerisine eklenen limon suyunda zamanlamanın hatalı yapılması da şerbetin kıvamını bozuyor. Limon suyunu şerbet kaynamaya başlar başlamaz ilave etmek gerekiyor. Bu sayede hem şerbetinin şekerlenmesin önüne geçiliyor hem de daha iyi kıvama alıyor.
Yeni şerbetli tatlı ve dökerken dikkat etmeniz gereken noktalar da var. Eğer Tatlının sıcaksa şerbeti soğuk dönmeniz gerekiyor tatlım bu soğukta da sıcak şerbet eklemelisiniz. Tam tersini yaparsanız Tatlının şerbetini kolay kolay çekmez. Yine şerbeti aniden tatlının üzerine boşaltmak yerine azar azar yedirmenin da yarar var. Diğer bir püf noktası ise şerbeti oda sıcaklığında dinlendirmek.
Şerbetini Çekmeyen Tatlıya Ne Yapılır?
Her şeyi doğru uyguladınız ama yine de bir şeyler ters gitti diyelim yine de üzülmeniz için bir neden yok. Şerbeti döktükten sonra tatlının şerbeti çekmedi ise kurtarmanın Yolları var. Şerbeti döktükten sonra Tatlı mısın Oda sıcaklığına gelmesini bir süre bekleyin hala tatlı şerbetine çekilmişse fırınınızı 100 derecede ısıtın ve tatlı içerisinde koyun. Yaklaşık 15 dakika kadar bekletip tatlımızı ısıttıktan sonra da fırından alın.
Daha sonra yine oda sıcaklığına alın ve tatlımızı dinlendirmeye bırakın. Aradan geçen birisi kaç saatin sonunda tatlım uzun şerbetini çektiğini ve yumuşadığını göreceksiniz. Fakat hala çekmiyorsa da tatlının üzerine muhallebi ya da dondurma ilave ederek servis edebilirsiniz.