
İçinde bulunulan mekanı algılamada sorun yaratan ve çevrenin hareket etmekte olduğu hissine yol açan baş dönmesi sorunu ani hareketler neticesinde gerçekleşebilen geçici bir olay olabileceği gibi kronik bir hal aldığında tedavi gerektirebilir. Baş dönmesi hakkında tüm merak ettiklerinizi aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Baş Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?
Kulakları ve gözleri yoğunluklu olarak etkileyen baş dönmesi, çevrede bulunan nesnelerin ve mekanın hareket ettiği hissiyle kendi gösterir. Sonrasında denge kaybına ya da baygınlık geçirmeye yol açabilen baş dönmesi belirtileri ve sonuçları şu şekilde devam etmektedir:
- Yorgunluk ve bitkinlik
- Kaslarda güçsüzlük
- Duygularda karmaşa
- Baş ve çevresinde basınç hissi
- Göğüste ağrı
- Algıda karışıklıklar
- Mide bulantısı ve kusmak
Baş Dönmesi Neden Olur?
- Kulak içi rahatsızlıkları
- Kalp damar hastalıkları
- Yüksek/ düşük tansiyon
- Darbe ve travmalar
- Nörolojik rahatsızlıklar
- Psikolojik problemler
- Kansızlık (Anemi)
- Kan şekerinde düşme
- Fazla sıcak hava ya da su kaybı
baş dönmesiyle sonuçlanabilen tablolardır.
Kimlerde Baş Dönmesi Sıkça Görülür?
Daha ziyade yetişkinleri etkilese de her yaşta yaşanabilen bir durum olan denge problemleri ve baş dönmesi, yaşlılıkla birlikte kulak içi enfeksiyonu ya da kalp damat hastalıkları gibi durumların bir belirtisi olarak karşımıza çıkabilir.
İlaç kullanımı ya alkol alınması halinde de geçici baş dönmesi yaşanabildiğinden kişilerin ne sıklıkla baş dönmesi yaşayabileceği sorgulanırken alışkanlıklarını göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
Baş Dönmesi için Hangi Testler Uygulanır?
Birçok farklı etmene bağlı olarak meydana gelebilen bir sorun olarak baş dönmesi, herhangi bir sorunun belirtisi mi yoksa tek başına bir sorun mu teşkil etmekte olduğunu anlama sürecinde bazı testlerin uygulanmasını gerekli kılabilir. Kulak hastalıkları bu testlerde öncelik verilen bir konu olmakla birlikte dengesizlik nedenleri olarak baş dönmesi araştırılırken aynı zamanda nörolojik değerlendirmelere de bakılır.
CT yani bilgisayar görüntülü tomografi, MR yani manyetik rezonans, bu testlerin başında gelir.
Bunlara ek olarak tanının konamaması halinde kalp rezervleri değerlendirme sürecine dahil edilebilmektedir.
Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavinin nedene bağlı olduğu baş dönmesi sorununda öncelikle durumun geçici mi yoksa bir hastalığın semptomu mu olduğu yapılan testler neticesinde kesinleştirilmelidir.
Baş dönmesi tedavisi altında yatan başka bir neden yoksa uygun rahatlatıcı terapi yöntemleri ve egzersiz programları ile çözüme ulaştırılabilir. Ancak kulak içindeki bir sorundan ileri gelmesi cerrahi, nörolojik bir sorundan ileri gelmesi fizyoterapi uygulamalarını gerektirmektedir.Doğal Malzemelerle Durdurmak Mümkün: Baş Dönmesine Ne İyi Gelir? yazımıza göz atmanız, gün içinde sizleri kurtaracak çözümler bulmanıza yardımcı olacaktır.
Stresi kontrol altında tutmak, uyku ve beslenme programına dikkat etmek ve düzenli spor yapmak hemen her hastalık için olduğu gibi baş dönmesi için de uzun vadeli korunma ve tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir.