
Balık, lezzetinin yanı sıra faydaları da düşünüldüğünde sofralardan eksik edilmemesi gereken besinlerden biri halini alır. Ancak balık temizlemek pek çoğumuzun kaçındığı zahmetli bir iş gibi görünmektedir. Oysaki her balığı temizlemek için farklı yöntemler mevcut olmakta, bu lezzetten ve mucize faydalardan mahrum kalmamak için tüm bahaneler ortadan kalkmaktadır. Balık nasıl temizlenir, öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Balık Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
Küçük Balık Temizliği Nasıl Yapılır?
Küçük balık türlerinin pulları ve derileri diğer türlere göre ayıklamak için fazla yumuşak olduğundan bıçakla işlem yapılmaması gerekir. Küçük balık temizleme işlemi için parmakları kullanarak balığın önce kafasını koparmak, sonra parmağı bir bıçak gibi kullanarak karnını açarak organlardan temizlemek gerekmektedir.
Eğer ek olarak kılçıkları da ayıklamak isterseniz balığı iki parçaya böldükten sonra kuyruktan tutup başa doğru çekin ve böylece az miktarda olan kılçıklardan da kurtulun.
Tüm işlemlerden sonra balıkları bol suyla yıkayıp, eğer kızartacaksanız suyunu süzmeyi unutmayın.
Pulsuz Balık Temizliği Nasıl Yapılır?
Tercih ettiğiniz balık türü eğer orta boylarda ve pullu bir derisi yoksa balık temizleme yöntemi olarak bıçak kullanmanız gerekmektedir.
İlk yöntemde bıçak kullanmanız gerekmekle birlikte, kuyruktan bıçağı sokup başa kadar karnı yararak işleme başlanır. Kesilen kısımdan açılan balığın iç organları ve siyah renkli zar kısmı temizlenir. Dilerseniz tıpkı küçük balıklarda olduğu gibi kılçıkları ayıklayabilirsiniz ancak çiğ balıkta bu işlem biraz uzun sürebilir.
Önemli bir püf noktası olarak solungaçları koparmamanız gerektiğini unutmayın.
Pullu Balık Temizliği Nasıl Yapılır?
Pullu balıkları temizlemek hem çevreyi oldukça kirleteceğinden hem de uzun süren zahmetli bir işe dönüşeceğinden dolayı pulların temizlenmesi için balığın satın alındığı yerden ricada bulunmak mantıklı olacaktır. Ancak balık pullarını temizlemek için ısrarcıysanız öncesinde balığı su içerisinde bekleterek yumuşatmanın faydasını göreceğinizi bilmenizde fayda vardır. Sonrasında pullara paralel şekilde bir bıçak yardımıyla pulların çıkış yönünün tersine doğru ayıklama yapabilirsiniz.
Balığı aynı pulsuz ve büyük balıkları temizlediğiniz gibi iç organlarından ayırarak temizlemeyi bitirebilirsiniz ancak bu defa farklı olarak kafa ve solungaç kısımlarını da kesmeniz gerekmektedir.
Balık Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Balığı aldığınız gün içerisinde tüketmek, bayatlamaya ve haliyle balıktan fayda yerine zarar görmenize yol açabilir. Ayrıca buzlukta bekletmek balığın lezzetini kaçıracağından ve pişirmeyi zorlaştıracağından bu işlemi ertesi güne bırakmak yerine balığın hemen ayıklanmasına dikkat edilmelidir.
- Balığı temizlemeden önce yalnızca bir saat dondurucuda bekletmek,
- Temizledikten sonra kızartma yapılacaksa iyice tuzlayıp pişirmek,
- Balığın cinsi hakkında bilgi aldıktan sonra kafasını kesmek,
- Küçük balıkları kızartmadan önce mısır ununa bulamak,
- Balığın ayıklamış olduğunuz organlarını saksıya dökerek kendi gübrenizi yapmak,
Balık temizlemenin ve pişirmenin bilinmesi gereken püf noktalarıdır.
Ayrıca balıkları pişirdikten sonra kokudan kolayca kurtulmak için Eve Sinen Balık Kokusundan Kurtaracak 13 Pratik Bilgi yazımızı incelemeniz faydalı olacaktır.
Balık Temizleme Aparatı Nasıl Kullanılır?
Balık pullarını kolayca ayıklayabilmek için piyasada görebileceğiniz farklı aparat yani malzemeler mevcuttur. Bu balık temizleme bıçağı sayesinde ilginç balık temizleme yöntemleri keşfedebilir, zahmetli bir işi oldukça pratik kılabilirsiniz.
Elbette balık yerine tüketebileceğiniz gıdalar hakkında bilgi alarak farklı alternatifleri denemeniz mümkün. Ancak siz fazlaca balık tüketen ve zamandan tasarruf etmek isteyen biriyseniz mutfak malzemesi satan pek çok yerde bu özel ürünü bulabilir, manuel ya da elektrikli balık temizleme makinesi temin edebilirsiniz. Balığın pullarını yatay bir rendeye benzeyen bu makinelerle bıçak kullanarak temizlediğiniz yöntemle temizleyebilirsiniz.