Haber

Balık Yerine Tüketilebilecek Gıdalar

1 Nisan 2018 tarihinde başlayan balık avı yasağı nedeniyle tezgahlardaki balık sayısı oldukça azaldı. Şuan tezgahlarda bulunan balıkların bir kısmı olta balıkçılığından ya da depolarda muhafaza edilen balıklardan oluşuyor. Peki 1 Eylül 2018 tarihine kadar av yasağının devam edeceği dönemde balık yerine tüketilebilecek gıdalar hangileri olabilir?

Balık, gıda olarak içerisinde zengin Omega-3, Omega-6, A, D, K, B6, B12 ve E vitamini, Niasin ve Riboflavin’i bol miktarda barındırmaktadır. Bu nedenle balık tüketimi insan sağlığı için büyük bir önem teşkil etmektedir.

Ayrıca iyi bir protein kaynağı olan balık içerisinde fosfor, selenyum, çinko, magnezyum ve de iyot minerallerini bol miktarda bulundurmaktadır.

Balık Yerine Tüketilebilecek Gıdalar

Balık yasağı döneminde bu vitaminleri ve yağları vücudumuza bir şekilde almamız sağlığımız için gereklilik arz etmektedir. Peki hangi gıdaları tüketerek balıktan aldığımız yararları eş değere ulaştırabiliriz.

Omega-3 ve omega-6 için; keten tohumu içerisinde yüksek oranda omega-3 ve omega-6 bulunmaktadır. Balık yemeyenler için keten tohumu adeta bir hazinedir. Günde 1 yemek kaşığı keten tohumunu yemeğinize katarak balığın omega-3 ve omega-6 eksikliğini gidermek için kullanılabilmektedir.

Balık Yerine Tüketilebilecek Gıdalar

Omega-3; keten tohumu, ceviz, semizotu, ıspanak, soya fasulyesi, kurutulmuş kekik,  kabak çekirdeği, brüksel lahanası.

omega-6; tavuk ciğeri, badem, ceviz, yulaf, mısır, kaju, sığır karaciğeri, yumurta, antep fıstığı, fıstık ezmesi.

A vitamini kaynakları için; sakatat, ebegümeci, maydanoz ve dereotu.

D vitamini için; tereyağı, yumurtanın sarısı, yulaf, tatlı patates ve mantar.

B grubu vitaminleri için;  sakatat, pirinç, antep fıstığı, sarımsak, buğday kepeği, süt, ıspanak, muz, yeşil yapraklı olan bitkiler.

İyot için; iyotlu tuz, süt, hindi göğüs, patates ve süt.

E vitamini için; ay çekirdeği, badem, kayısı, keten tohumu, kivi, mango, domates, kuşkonmaz, brokoli, fındık, ıspanak.

Selenyum için; tavuk eti, mantar, peynir, ay çekirdeği, soğan, esmer pirinç, kırmızı et.

Fosfor için; süt, süt ürünleri, karaciğer, böbrek, yumurta, badem, fıstık, sarımsak, mercimek.

Magnezyum için; domates, buğday, nohut, fasulye, marul, ıspanak, yumurta, soğan, incir, pırasa, üzüm, bezelye, zencefil, mercimek ve börülce.

Çinko için; sığır ya da tavuk eti, kaju, ıspanak, bezelye, bamya ve kuşkonmaz.

Balık Yerine Tüketilebilecek GıdalarTüm bu besinler balık eti içerisinde yer alan vitamin ve minerallerin bazılarını barındırmaktadır. Bu nedenle balık tüketiminin sağlanamadığı durumlarda bu besin gruplarının günlük doğru miktarlarda alınması önemlidir. Fakat bu besin grupları içerisinden herhangi birinin tüketiminde bireysel olarak sakıncalı bir durum varsa mutlaka alternatif bir besin grubu tercih edilmesi sağlığın riske atılmaması açısından mutlaka dikkate alınmalıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu