
İlkbaharla beraber kendini yenilemeye başlayan doğada ağaçlardaki çiçekler kendilerini göstermeye başladı. Bununla birlikte çiçeklerin rengarenk hali de arıların ilgi odağı haline geldi. Hal böyle olunca çiçeklere yakınlaşan arılar polenlerini de havaya yaymaya başladılar.
Bağışıklık sistemi için saldırgan tanımı yapılabilecek polenlere karşı, burundaki, gözlerdeki ve sinüslerdeki hücreler bu saldırılara karşı vücudu korumak için sıvı üretirler. Bu da havadaki polenlerin artmasıyla beraber vücudun da bir o kadar sıvı üretmesi anlamına geliyor. Polenlere alerjisi olan kişilerde bu durumda burunları akar, hapşırmaları artar, gözlerde şişlik görülür, sinüzit ve baş ağrısı sorunları ortaya çıkar. Vücudun ürettiği bu sıvıların artması solunum yolundan akciğere kadar iner ve çeşitli enfeksiyonlara sebep olur. Bu da polene alerjisi olan kişilerde yoğun sıkıntılara yol açar.
Peki Bahar Nezlesi Nasıl Tedavi Edilir?
-Bahar nezlesini önlemeye en çok vakit geçirdiğiniz yerlere HEPA adıyla anılan hava temizleme filtreleri taktırmayla başlayabilirsiniz. İş yerinize, evinize taktıracağınız bu filtreler sayesinde bulunduğunuz yerdeki alerji yapma olasılığı bulunan maddeler temizlenerek daha rahat bir biçimde nefes almanızı sağlar. Böylece bahar nezlesini daha rahat atlatabilirsiniz.
Haftada en az iki kere çarşaf, yastık, yorgan kılıflarınızı değiştirmek de olası yabancı maddelerden uzak durmanızı sağlar. Ayrıca son teknolojiyle geliştirilen anti-alerijik yataklar da işinize yarayabilir.
-Evinizdeki kullandığınız halılarınızı ahşap zeminlerle veya fayanslarla değiştirmeniz de bahar nezlesini hafifletmeye ya da önüne geçmeye yarayan işlemler arasında yer alıyor. Zira alerjik maddelerin halılara sinme olasılığı çok daha fazla olabiliyor. Pencerelerinizin güneşliklerini de perdenin yerine vinilden yaptırmanız da alerjik maddeleri engellemeye faydası var. Vinil, polen toplamadığı için polene alerjisi olan kişilerin tercih ettiği bir madde.