
Astım hastalığı tüm dünyada yaklaşık olarak 300-350 milyon insanı doğrudan etkileyen ülkemizde ise yaklaşık olarak her 14-15 yetişkin bireyden ve de 6-7 çocuktan en az birinde görülen önemli ve hayat kalitesini büyük ölçüde etkileyen bir hastalık olarak bilinmektedir. Özellikle bahar aylarında bitkilerin polenlerinin havaya karışması nedeniyle astım hastaları özellikle bu mevsimlerde çok zorluk yaşamaktadır.
Alerjik astım durumu nefes almada zorluk çekme, kuru ve tik şeklinde öksürük, hırıltıyla ortaya çıkan solunum belirtileri göstermektedir. Bu nedenle alerjik astımda bahar mevsimine dikkat etmek gerekmektedir.
Astım hastalığının tetikleyici unsurları nelerdir?
Astım, herhangi bir şekilde mikrobiyal kaynaklı olmayan kronik özellik gösteren bir akciğer rahatsızlığıdır. Astımlı bireylerin havayolu kanalları normale oranla çok daha hassas olup; birbirinden farklı alerjenlere, sigara dumanı, grip ve üst solunum yolu rahatsızlıkları gibi tetikleyici unsurlarla aniden daralarak soluk almayı zorlaştırmaktadır. Astım hastalığında, genetik faktörler de etkindir fakat çevresel faktörlerden de astım rahatsızlığının tetiklendiği görülmektedir. Alerjik astımı bulunan bireyler genetik açıdan alerjik bir bünyeye sahip olarak dünyaya gelmiş kişilerdir. Alerjiyi tetikleyen unsurlar bir yandan da alerjik astımı tetiklemektedir.
Özellikle bahar mevsiminde ortaya çıkan bitki tozları, her çeşit koku, toz, mantar sporları ya da küf gibi unsurlar doğrudan kaynak sayılmaktadır. Fakat bunların haricinde; stres, havnın temiz olmaması, duman, klima havası da alerjik astım rahatsızlığının en önemli tetikleyicileri arasında gösterilmektedir.
Burada önemli olan asıl durum alerjinin hangi organ üzerinde kendisini göstereceğidir. Alerjik astım; solunum yollarını, akciğeri ya da gözlerle cildi doğrudan doğruya etkileyebilmektedir. Alerjik bünyeli bireylerde alerjinin görüleceği organ farklılık gösterebilmektedir. Alerji türleri aynı zamanda şekil de değiştirebilmektedir.
Hastalığı ciddi seviyeye ulaşmamış olan astım hastaları ise çoğunlukla üşüttükleri zaman astım hastalığının belirtilerini gösterirler. Yaz mevsiminde havadaki nemden etkilenen bireylerin haricinde rahatsızlığının yüzünden evcil hayvanlardan uzak durması gereken çok sayıda astım hastası bulunmaktadır.
Astım hastalığının belirtileri nelerdir?
Astım hastaları alerjen özellikteki maddelerle karşılaştıkları zaman diğer bireylere göre farklı tipte reaksiyonlar gösterirler. Öncelik olarak bronşlarda kasılma ve daralmalar görülür. Diğer belirtiler;
- Kuru kuru öksürük krizleri geçirilmesi,
- Nefes darlığı kaynaklı nefes almada zorluk,
- Hırıltılı solunum
- Soluk alıp verirken o esnada ıslık sesi duyulması,
- Göğüs ağrısı ya da göğüste baskı hissi.
Astım hastalığının tedavisi nasıl olur?
Astım hastalığı kronik özellikte bir hastalık olup tedavi konusunda en önemli nokta bireyin tetikleyici unsur ve ortamlardan uzak durması olacaktır. bireyi en fazla neyin astımını tetiklediğine dikkat edilmeli ve bu etkenlerden uzak durulmalıdır. bu sayede alerji gün yüzüne çıkmaksızın bekleme evresinde devam edebilir.
Kurtarıcı ilaç şeklinde isimlendirilen kriz esnasında nefesten çekilerek alınan ilaçların haricinde bir de devamlı olarak kullanılması lazım olan ilaçlar da piyasada mevcuttur. Bütün bu ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır. Eğer ki bireyde bahar alerjisi bulunuyorsa ve baharda alerjik astımı çoğalıyorsa solunum yoluyla alınan ilaçları düzenli şekilde kullanması gerekmektedir.
Astım hastalığından korunmak için alınması gereken önlemler nelerdir?
Belli başlı bazı gıda maddeleri astım krizlerini tetikleyebilmektedir. Fakat alerjik astıma rahatsızlığına solunum yoluyla vücuda alınan alerjenler çok daha ciddi etki etmektedir. Evde özellikle halılarda yaşayan ev tozu akarı, rutubet ve de küf gibi etkenler astım hastalarının hayat kalitesini düşürmektedir.
Astım hastalığında alınabilecek önlemler arasında insan ve araç yoğunluğunun fazla olduğu saatlerde dışarı çıkılmamalı ve spor yapılabilmektedir.