Sağlık

Asperger Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıldır?

Asperger Sendromu Nedir?

Asperger sendromu, çocukluk yaşlarında başlayan ve sosyal yaşantıya direkt etkisi olan bir hastalıktır. Asperger sendromunun en önemli belirtileri içe kapanıklık, asosyallik, iletişim ve beceri zayıflığıdır. Genel olarak otizm ile benzerlik gösterir. Asperger sendromunun nedeni otizm gibi bilinmemektedir ve ömür boyu etkilidir.

Asperger sendromu, Doktor Hans Asperger tarafından belirtilmiştir ve otizm ile aynı tutulmamaktadır. Ancak otizmden farklarından biri konuşma ve dil becerisinde gerilik bulunmamaktadır. Asperger sendromu kendini daha büyük yaştaki çocuklarda belli etmektedir.

Asperger Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıldır?

Asperger Sendromu Tanısı

Asperger sendromu çoğunlukla 4 ve 11 yaşları arasında görülmektedir. Asperger sendromunun genel belirtileri sosyal iletişimde bozukluk, tekrarlayan davranışlar, bilişsek gelişim eksikliği ve içe kapanıklıktır. Asperger sendromunda tanı için çocuklar farklı ortamlara bırakılarak gözlemlenmektedirler. Öğrenme biçimi, motor gelişimi, kuvvetli veya kuvvetsiz yanları ve yalnız başına yaşam becerilerinin nasıl olduğuna bakılır. Otizm gibi Asperger sendromunda da otizmde olduğu gibi erken teşhis oldukça önemlidir.

Asperger Sendromu Belirtileri

  • Konuşma yetilerinde sıkıntı olmamasına rağmen konuşmayı başlatamamak veya sürdürememek.
  • Rutin hareketleri sevmeleri ve değişiklikten haz etmemeleri.
  • İleri derecede içe kapanıklık.
  • Tekrarlarla dolu ve tekdüze konuşurlar.
  • Konuşmalar samimi değil ve göz kontağı olmadan sürdürülür.
  • Esprileri kavrayamamak.
  • Bazı konularda takılı kalmak aşırı detaycı davranmak.
  • Öğrenmede yaşıtlarına göre geç kalmak.
  • Motor becerilerinde gerilik göstermek.

Ancak burada önemli olan nokta bu belirtileri gösteren her çocuğun Asperger sendromuna sahip olmayabilir. Asperger tanısı için bir uzmana gidilmeli ve gerekli testler yaptırılmalıdır.

Asperger Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıldır?

Asperger Sendromu ve Otizm Arasındaki Fark

Otizm, ilk 3 yaşa kadar ortaya çıkmaktadır ancak Asperger sendromuna sahip bebekler, bebeklik dönemini diğer bebekler gibi normal geçirmektedir. Asperger sendromuna sahip çocuklar otizmli çocuklara göre daha konuşkanlardır. Ancak otizmde konuşma geriliği vardır. Asperger sendromuna sahip çocuklar toplum ile uyumlu olmadıklarını ve onlardan farklı olduklarını bilirler ancak otizme sahip çocuklar bunun farkında değillerdir.

Asperger Sendromu Tedavisi

Asperger sendromu ne yazık ki yaşam boyu süren bir rahatsızlıktır. Ancak etkili ve düzenli tedavilerin sonucunda belirtilerini büyük bir oranda azalmaktadır. Tedavi süresinde birey, sosyal ortamlarda bulunur ve grup aktivitelerine katılırsa kendilerine yetmeleri sağlanabilir. Böylelikle bu bireyler toplumda etkin rollerde bulunabilir. Asperger sendromu tedavisi sosyal becerileri ve iletişim yeteneklerini geliştirebilir ve davranış yönetimi tekniklerini öğretebilir. Tedavi bireyin gelişimine paralel olarak eğitim ile destek verilir. Bu tedavi ve eğitim programı hem evde hem de okulda devam etmelidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu