Sağlık

Aşırı Terlemenin Nedenleri ve Tedavisi

Özellikle sıcak havalarda ve gergin olduğunuz anlarda terlemeniz normaldir fakat tişörtünüz, hatta çoraplarınız dahi su içinde kalacak kadar terliyorsanız aşırı terleme hastalığı olarak da bilinen ve hiperhidroz denilen tıbbi problemi yaşıyor olabilirsiniz.

Aşırı terlemenin nedenleri ve fazla terlemenin tedavisi merak konusu olurken, kesinlikle bu durumu görmezden gelmemeli ve uzman bir doktora danışmalısınız. Çünkü hiperhidrozla yaşamak mümkün değildir. Eğer probleminizi anlatmaktan çekiniyorsanız ve doktorunuzla ne konuşacağınızı bilmiyorsanız birkaç tavsiyemiz olabilir.

Aşırı Terlemenin Nedenleri ve Tedavisi

Fazla Terleme: Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Aşırı terleme sorununuz olduğuna ne kadar eminsiniz? Normal şekilde mi terliyorsunuz, yoksa hiperhidroz mu var? Bunu anlamak için şu belirtilere dikkat etmelisiniz:

  • Gömleğiniz, pantolonunuz ya da çoraplarınız ıslanıncaya kadar terliyorsanız.
  • Dışarısı soğukken ya da spor yapmıyorken dahi terliyorsanız.
  • Geceleri çarşaf ıslanıncaya kadar terliyorsanız.
  • Göğüs ağrısı, ateşlenme, nefes darlığı ya da kilo kaybı gibi başka belirtiler de varsa.

Doktora Hangi Bilgileri Vermelisiniz?

İlk doktor ziyaretinizde aşırı terleme düzeninizi bilmeniz faydalı olacaktır. Randevuya gitmeden günler, hatta haftalar önce kendinizi düzenli olarak kontrol edin ve terleme aralıklarınızı günlük hâlinde not edin.

  • Günde kaç kez kıyafetlerinizi değiştirmek zorunda kalıyorsunuz?
  • Günde kaç kere duş alıyor ve ne tip sabun kullanıyorsunuz?
  • Aşırı terlemeyi kontrol altına almak için hangi metodları denediniz?
  • Bu fazla terleme durumu hayatınızı ne kadar etkiliyor? Örneğin sosyal hayatınız, iş hayatınız zarar görüyor mu?
  • Hiperhidrozun yanında başka cilt problemleriniz var mı?
  • Aşırı terlemek sizi duygusal olarak ne kadar etkiliyor? Bu yüzden üzgün ya da kızgın olduğunuz oluyor mu?

Aşırı Terlemenin Nedenleri ve Tedavisi

Aşırı Terleme Tedavisi: Doktor Ne Yapabilir?

Dediğimiz gibi hiperhidrozla yaşamak zorunda değilsiniz ve en kısa sürede bir doktora danışmanız şart. Muayeneye gittiğinizde doktorunuz size terlemenin ne zaman meydana geldiği, nelerin tetiklediğiyle ilgili sorular yöneltecektir. Aynı zamanda tıbbi geçmişinizi de sorabilir.

Aşırı terlemeyi kontrol altına almak için bir uzman doktor şu testleri gerçekleştirebilir:

  • Kalp hastalığı, tiroid bezi problemleri ya da diyabeti kontrol etmek amaçlı labaratuvar ve diğer testler uygulanabilir.
  • Hiperhidroz için testler uygulanabilir.
  • Ardından doktorunuz sağlık geçmişinize ve test sonuçlarına göre birincil ya da ikincil derecede hiperhidroza sahip olduğunuzu belirleyecektir.

Birincil tip hiperhidroz fazla terlemenin en yaygın sebebidir ve herhangi bir hastalıkla ilişkisizdir. Genellikle çocuklarda başlar ve genetik olarak aktarılır. Özellikle avuçlarda, ayaklarda ve koltuk altında yoğun terleme görülür.

İkincil tip hiperhidroz ise kanser ya da enfeksiyon gibi hastalıklardan kaynaklanabilir. Aynı zamanda antidepresan gibi ilaçların da sebep olduğu görülür. Bu hiperhidroz tipi genelde vücudun pek çok kısmının terlemesine yol açar.

Aşırı Terlemenin Nedenleri ve Tedavisi

Doktorunuz hangi tip hiperhidroza sahip olduğunuzu öğrendiğinde buna uygun tedaviyi seçecektir. Tedavide terleme bezlerini tetikleyen sinir sinyallerini engellemek için antiperspirant ve iyontoforez yöntemleri kullanabilir. Aynı zamanda botoks enjeksiyonları yapıldığı da görülmektedir.

Bütün seçeneklerinizi doktorunuzla konuşup durumunuzu tamamen anlamaya özen gösterin. Aynı zamanda tedavi başlangıcında ortaya çıkacak olası yan etkilerden de haberiniz olmalı. Tüm bunları bildikten sonra ise tek bir şeyi unutmayın: hiperhidroz yani aşırı terleme tedavi edilebilen bir durumdur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu