Kimdir?

Aşık Veysel Şatıroğlu Kimdir? Aşık Veysel’in Hayatı

Türk Halk Müziğinin efsanelerinden olan Aşık Veysel, ölümsüz eserleri ve dillerden düşmeyen şarkıları ile ölümünün 45. yılında yeniden anılıyor. Hafızalara kazınan eserleri genç nesillere gelecek olarak yol gösterirken Aşık Veysel’in hayatı merak ediliyor.

Aşık Veysel Şatıroğlu Kimdir?

25 Ekim 1894 tarihinde Sivas’ın Şarkışla ilçesinde dünyaya gelen Aşık Veysel Şatıroğlu, 21 Mart 1973 tarihinde yine Sivas’ın Sivrialan ilçesinde hayata gözlerini yumdu. Avşar boyundan Şatırlı ovasına mensup olarak bilinen Aşık Veysel, ülkemizin en büyük ve en değerli halk ozanlarından birisidir.

Annesi Gülizar ve babası Ahmet olan bir çifti ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Aşık Veysel’in iki kız kardeşi de çiçek hastalığının pençesine düşerek erken yaşta hayatlarını kaybettiler. Daha sonrasında aynı hastalıktan Aşık Veysel, iki gözünü birden kaybetti. Aşık Veysel’in gözlerini kaybetmesinden sonra bu duruma daha fazla dayanamayan baba, ona oyalanması adına bir saz almaya karar verir.

Aşık Veysel Şatıroğlu Kimdir? Aşık Veysel'in Hayatı

Evlerine misafir olan Aşıkları her zaman dinleyen Aşık Veysel, ilk saz dersini ise Çarmışıhlı Ali Ağa’dan alır. Karanlık dünyasında Pir Sultan Abdal, Karaoğlan, Dertli ve Rühsati gibi usta ozanlarla vakit geçiren Aşık Veysel, onlardan çokça etkilenir.

Veysel’in anne ve babası ise onun durumuna üzülerek yalnız kalmasın diye akrabalarından Esma adında bir kız ile çocuklarını evlendirir. Bir kız ve bir erkek oğlu olan Veysel’in oğlan çocuğu daha henüz 10 aylıkken hayata veda eder. Karısının evi terk etmesi sonrasında kucağında 6 aylık bebeği ile ortada kalan Veysel, acılar içerisinde kalır.

Eserlerinde her daim Türkçe’yi yalın bir dil olarak kullanan Aşık Veysel, hüzün ve umutsuzluk şiirleri ile ön planda kalmıştır. 1973 yılında akciğer kanserine yenik düşen Aşık Veysel’in evi müze haline getirilerek daha sonrasında ziyaretçilere açılmıştır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu