Sağlık

Aplastik Anemi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Aplastik Anemi Nedir?

Aplastik anemi, kemik iliğinin kan için gerekli olan elemanları yetersiz üretmesi ya da hiç üretememesiyle ortaya çıkan anemi (kansızlık) çeşididir. Özel bir yaş aralığı bulunmamakla birlikte herkeste görülebilir.

Aplastik anemi nedenleri nelerdir?

Aplastik anemi, kan hücrelerinde ciddi düzeyde azalmaya sebep olup, bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etki göstermektedir. Hastalık etkenlerinin vücut içerisinde çok daha kolay ve çok daha hızlı bir şekilde yayılmasını, kişinin hastalığa açık bir hale gelmesine sebep olmaktadır.

Aplastik anemi insan vücudu üzerinde bağışıklık kaynaklı ya da idiopatik kaynaklı nedenlere bağlı olarak görülmektedir. Kalıtsal kaynaklı aplastik aneminin dışında kalan aplastik anemi sebepleri;

  • Kimyasal maddelere maruz kalmak( zirai ilaçlar, benzin)
  • Yüksek düzeyde alınan kemoterapi tedavisi ve radyasyon
  • Lupus ve romatizmal artrit
  • Hepatit ve HİV
  • Kanserin metastaz yaparak kemik iliğine sıçraması

Kalıtsal sebeplere bağlı olarak görülen anemi, anne ve babadan çocuğa aktarılmaktadır. Bu şekilde doğan bebeklerin gelişim dönemlerinde ciddi gelişim bozuklukları ve kalıtımsal sorunları bulunur.

Aplastik Anemi Tahlil Belirtileri

Aplastik anemi tanısı konmuş bir hastanın kan tahlili şu şekilde seyretmektedir.

RBC(Kırmızı Kan Hücresi) : Anemiler kırmızı kan hücrelerinin üretiminde meydana gelen azalma ya da yıkımlanmanın artışına bağlı olarak tahlilde düşük değer gösterecektir.

WBC(Beyaz Kan Hücresi) : Beyaz kan hücreleri bağışıklık sisteminin en önemli elemanları olup üretiminde meydana gelen sorunlar yüzünden hastanın bağışıklık sisteminin düşmesine yol açarlar. Aplastik anemi nedeni bağışıklık sistemini de etkilediği için kan tahlilinde bu değer düşük seyredecektir.

PLT(Trombosşt) :Kanın pıhtılaşmasında görevli olan trombositler kan yapımının bozulmasına bağlı olarak sayıca düşüşe geçecektir. Bu nedenle de yapılan kan tahlili sonucunda trombosit değeri referans değerin altında görülecektir.

Yüksek ateş, halsizlik, sürekli üşüme, baş dönmesi, nefes almada zorlanma, göğüs ağrısı, çok sık soğuk algınlığı ya da grip geçirme, kanamaların durdurulmasında yaşanan sorunlar gibi şikâyetleri taşımaktadır.

Aplastik Anemi Teşhis Yöntemleri?

Bir hastaya Aplastik anemi tanısı konabilmesi için hastaya tam kan testi yapılır. Kan testlerindeki değerler incelendikten sonra kemik iliği biyopsisi istenerek kök hücre üretiminin durumunda detaylı inceleme gerçekleştirilir.

Bu tahlil ve tanı yöntemleri sayesinde aplastik anemi varlığı, aplastik aneminin ciddiyet seviyesi ve aplastik aneminin nedeni ortaya konmaktadır.

Aplastik Anemi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Aplastik anemi tedavi yöntemleri

Aplastik anemi hastalığının tedavi prosedürleri hastalığın ciddiyetine göre değişkenlik göstermektedir. Yeni başlamış ve erkenden fark edilmiş olan aplastik anemi hastalarında doktor kontrolü haricinde ilaç tedavisi ve de kan nakli uygulanabilmektedir.

Eğer geç fark edilmiş ve hastalık ilerlemişse bu durumda doktor hasta için uygun kemik iliği nakli arayışına girecektir.

Aplastik anemi bağışıklık sistemi başta olmak üzere çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak hastanede tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bunun nedeni bağışıklık sisteminin düşmesine bağlı olarak hastanın dışarıdan gelecek olan bütün zararlı etkenlere açık olmasındandır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu