
Halk içinde kör bağırsak şeklinde de bilinen bölgeye sancı saplanması ve bu sancıları devamlı yaşanmasının ardından tedavi edilmediği zaman ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Bu hastalık çoğunlukla 10 -30 yaşlarındaki kişilerde daha sık görülüyor. Peki, apandisit vücudun hangi bölgesindedir ve apandisit semptomları nasıl anlaşılıyor.
Apandisit Nedir?
Apandisit, kalın bağırsaktan devam eden yaklaşık olarak 6 ila 9 cm uzunluğunda olup 2 ila 3 cm kalınlığındaki apendiksin iltihaplanması durumudur. Karnın sağ alt kısmında kalın bağırsağın bulunduğu bölgede bulunur. Apandisit, çoğunlukla karnın sağ tarafından gelen ağrının kişiyi rahatsız etmeye başlamasıyla beraber ortaya çıkan ciddi hastalıklardan biridir.
Vücuttan dışkı atımına engel olduğu için şişen iltihaplı alan uzun süre herhangi bir tedavi görmezse patlayarak içerisinde yer alan zararlı bakterileri kana verir. Hasta için yaşamın tehlikeye girdiği an bundan itibaren başlar. Bu aşama ne kadar geciktirilirse cerrahi müdahalenin çapı ve hızı da buna bağlı olarak değişir.
Apandisin esas görevi sindirim için elzem olan iyi bakterileri bünyesinde bulundurmasıdır. Bunun haricinde apandis bağışıklık sistemine önemli boyutlarda katkı sağlar. Apandisin önemiyse tam olarak ortaya konmamakla beraber gerekli olduğu durumlarda hayati risk mevcutsa eğer apandistin alınması bireyin hayat fonksiyonlarını olumsuz etkilemeyecektir.
Apandisit Ağrısı Neden Olur?
Enfeksiyon doğrultusunda meydana gelen iltihaplanma ve şişlik ciddi sancı ve ağrılara yol açmaktadır. Karın bölgesinde görülen bu ağrı daha sonra ki etapta karnın sağ alt kısmında şiddetlenir. Hayati önem arz eden korkulan bir durum gösteren apandist patlaması, enfeksiyonun bedene yayılarak bireyin sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Bu yüzden bu bölgede yaşanan ağrılar dikkate alınmalı ve de ağrının devam etmesi doğrultusunda vakit kaybetmeden doktora muayene olunmalıdır. sürmesi durumunda mutlaka bir hastaneye gidilmelidir.
Apandisit ağrısının haricinde kusma, bulantısı, ateş, kabızlık, diare, sırt ağrısı ve gaz birikimi gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Apandisitin en göze çarpan özelliği ise karnın sağ alt kısmında meydana gelen çok şiddetli ağrı durumudur. Fakat bu ağrıya şikayetine eşlik eden başka sağlık sorunları da bulunur ve bunlar bireyden bireye göre değişiklik gösterir. Bazı bireylerde kabızlık, ishal ya da gaz gibi problemler meydana gelirken bazısında ise iştahsızlık, ateş ve kusma belirtileri gözlemlenebilir.
Apandisit Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalı?
Operasyon sonrası, herhangi bir sorun yaşanmaması için, hastaların 2 gün hastanede dinlenmesi gerekmektedir. Genelde, ameliyattan 12 saat sonra evinde istirahat etmek isteyen hastalarda, yara iltihaplanma,ağrı,kusma gibi şikayetler görülmektedir. Bu nedenle ilk 3 günü hastanede geçirmek erken müdahele açısından önemli bir harekettir. Hastanın taburcu olduktan sonra, dikkat etmesi gerekenler aşağıda sıralanmaktadır;
- Öksürme durumunda kesiye hafif baskı uygulamalı,
- Hızlı hareket etmemeli,
- Düzenli uyku uyumalı,
- Ağrı kesiciler ağrıyı azaltmıyor ise doktora danışmalı
- www.acibadem.com.tr
- www.medicana.com.tr[/su_spoiler] [/su_accordion]