
Herkesin adını sık duyduğu ilaç gruplarından biri olan antibiyotikler farklı hastalıkların tedavisinde hayati bir öneme sahip olmakla birlikte kullanımıyla ilgili pek çok soru işaretini de beraberinde getiren ilaçlardandır. Antibiyotikler hakkında tüm merak ettiklerinizi aşağıdaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Antibiyotik Nedir?
Bitki ya da hayvan kökenli, özellikle de küf mantarında daha da yoğun şekilde var olan ve yapay ortamlarda üretilebilen teramisin, streptomisin ve penisilin türevi kimyasalların genel ortak adı antibiyotik ilaçlar olmaktadır. Bakteri kökenli enfeksiyonların tedavisinde bu ilaçlar büyük bir öneme sahiptir.
Latince anlamına bakıldığında ”hayata karşı” anlamına gelen antibiyotik kelimesi günümüzde pek çok bakteriyel rahatsızlığın sonlandırılmasında akla gelen ilk çözümdür. 1920 senesinde penisilinin keşfedilmesiyle birlikte tıbbi açıdan adeta bir devrim yapılmış olması sayesinde bu ilaç grubu günümüzdeki yaygın halini almış oldu.
Antibiyotikler Nasıl İşe Yarar?
Bakteri hücreleri ve insan hücreleri arasında hem pek çok benzerlik hem de farklılık bulunur. Bakterilerde insan hücrelerinin aksine hücre duvarı bulunması, antibiyotiklerin kullanımını açıklamaya yetiyor, çünkü hücre duvarı bakteriler için bir kalkan görevi görürken antibiyotikler bu duvarın yapımını engelliyor.
Bazı antibiyotik çeşitleri hücre zarlarının erimesini sağlar ve bakterinin DNA kopyalama yetisini etkiler. Bu açıdan bakıldığında farklı ilaç türlerinin bakterilere farklı şekilde etkileri olduğu anlaşılmaktadır.
Antibiyotik Nasıl Kullanılmalıdır?
Hastalık ne olursa olsun antibiyotik kullanmadan öncesinde kültür testi yapılmalı ve hangi antibiyotik türünün seçilmesi gerektiği bir uzman tarafından belirlenmelidir. Bu işleme antibiyogram denmekte, eğer bu işlem uygulanamıyorsa hastalık için alternatif en iyi çözüm bulunmalı ve gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır.
Antibiyotikler gerekli olsa dahi vitamin sentezini kısmen kısıtladığından uzun süre kullanılmamalıdır. Yaygın inançlar antibiyotiğin grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda kullanıldığını söylese de virüs kaynaklı olan bu durumlarda kullanılan antibiyotik kesinlikle gereksiz ve zararlı olmaktadır.
Antibiyotik kullanımı için mutlaka doktor onayı alınmalı ve belirtilen saatlere uyarak düzenli şekilde ideal süreli kullanılmalıdır.
Antibiyotiğin Yan Etkileri Nelerdir?
Antibiyotik ne yazık ki tüm bakterileri etkilediğinden zararlı bakterilerin yanı sıra vücut için yararlı bakterilerin de ölümüne yol açar. Faydalı bakterilerin ölmesi bağırsaktaki emilimi azaltarak vücudun besinlerden aldığı faydalı içerikten yoksun kalınmasına yol açar.
Faydalı bakterilerin ölmüş olması farklı bakterilerin türemesi için bağışıklık sisteminin düşük olduğu bir zemin hazırlar. Bu durum da bir enfeksiyon tamir edilirken bir diğer bölgede enfeksiyon belirmesiyle sonuçlanabilir. Mikropların dengesinde bozulmalar meydana gelir ve üremeleri hızlanır.
Alerji, ishal, kilo alma diğer yaygın antibiyotiğin yan etkileri olan durumlar arasındadır.
İlginizi çekebilecek diğer konu başlıklarımız:
- Pomodoro Nedir? Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır? Pomodoro ile Verimli Çalışma
- Foam Roller Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?
- Alkali Su Kullanmanın Faydaları, Alkali Su Nedir?
- Teff Nedir? Nasıl Tüketilir? Faydaları Nelerdir?
- İkigai Nedir? Japonların Mutluluk Sırrı İkigai Nasıl Uygulanır?
- Çakra Nedir? Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? Çakralar Nasıl Açılır?
- Plasebo Etkisi Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?