
Anoreksiya nervoza ciddi bir ruhsal hastalıktır. Bir yeme bozukluğu hastalığı olarak ruhsal hastalıklar arasında en yüksek ölüm oranına sahip gruptur. Anoreksik olan kişiler genellikle enerji alımını ciddi şekilde kısıtlarlar, genellikle kilolu olmamalarına rağmen kilo vermek için çaba gösterirler ve kendi kilolarını ve görünüşlerini çarpık bir şekilde görürler.
Anoreksiya nervoza tipik olarak kilo alma korkusunun çok şiddetli olduğu, bunun için de gıda alımının ciddi şekilde kısıtlanmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle anoreksiya nervozahastalığı olan kişiler kendi kilolarını ve görünüşlerini kendi olduklarından daha fazla görmektedirler. Örneğin bu tür kişiler kendilerini, çok zayıf olmasına rağmen, kilo vermeye ihtiyaç duyuyorlarmış gibi görmeye devam ederler.
Anoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir?
Anoreksiya ciddi bir ruhsal hastalıktır ve en yüksek ölüm oranına sahip ruhsal bozukluklar ailesine aittir. Bu nedenle, kendi kilonuz ve görünüşünüz konusunda aşırı endişe duyuyorsanız ya da yiyecek alımınızı ciddi şekilde kısıtlıyorsanız, hayatınızdaki güvenilir bir kişiyle, arkadaşınızla, aile üyenizle veya terapistle bu konuyu konuşmalısınız. Onların desteğiyle, durumunuz için yardıma alma yollarını inceleyebilirsiniz.
Anoreksiya belirtileri şunlardır:
- Kendi ideal ağırlığında olduğunu kabul etmeme
- Kilolu olmamasına rağmen obez olma korkusu
- Sosyal açıdan çekingenlik ve depresyon
- Bozuk uyku düzeni ve yorgunluk
- Konsantrasyondaki düşüş ve dikkatsizlik
- İnsanlarla etkileşimlerdeki sorunlar
- Gıda ve yemeğin kendisiyle ilgili düşüncelere olan takıntı
- Kendini algılama eksikliği
- Ruh hali, kişilik ve davranışta sık görülen rahatsızlıklar
- Fiziksel mükemmellik ve genel görünüm üzerinde aşırı güçlenme
Anoreksiya Nervoza Nasıl Tedavi Edilir?
Anoreksiya nervoza kolay tedavi edilebilir bir hastalıktır. Uygun bir diyet yapılmalı ve sindirim sistemini temizlenmelidir. Sağlıklı bir yaşam için iyi bir diyet şarttır, fakat anoreksi aynı zamanda psikolojik bir hastalıktır, bu yüzden ruh sağlığı da tedavi edilmelidir. Anoreksiya için bir doktora danışmak, problemi her açıdan kapsamlı bir şekilde ele almak için her zaman en doğru yöntemdir.
Anoreksiya nervozanın normal, medikal tedavisi hem hastaneye yatırılmayı hem de ayakta tedaviyi birleşimidir. Zaman zaman, şiddetli anoreksiya vakaları acilen hastaneye yatırılmayı gerektiren organ bozukluklarına yol açar. Anoreksinin düzenli tedavisinin öncelikli amacı, bazen damar yoluyla beslenmeyi gerektiren malnütrisyonu (beslenememe) önlemektir. Kilo yönetimi ayrıca bir beslenme programı benimsenerek de elde edilebilir. Tedavi haftada en az 3-4 kilo kazanmaya yardımcı olur. Bununla birlikte tedavi, sadece kilo alma yönünü dikkate almak yerine, hastanın genel gelişimine dayanmalıdır. Düzenli tedavide yer alan potansiyel tedavilerden bazıları şunlardır:
- Grup terapisi
- Bilişsel davranış terapisi
- Bireysel terapi
- Aile Terapisi