
Anksiyete bozukluğu görülen kişilerde, anlık olarak stres seviyesinde artış yaşanmaktadır. Bu durumda kişiler en küçük bir olayda aşırı kaygı gösterme ve kendilerini tehlike içerisinde görmektedir. Travmatik durumlardan kaynaklanan depresyon sorunları yaşayan kişilerde, anksiyete bozukluğu yaygın olarak görülen bir sorundur. Endişe ya da kaygı sorunu olarak da bilinen bu durumun kişide oluşturduğu belirtiler ve tedavi süreci hakkında tüm bilgiye, bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Anksiyete Bozukluğu Nedir?
Elbette kaygı durumu herkesin karşılaşabildiği bir durumdur. Özellikle yoğun iş temposu, aile içerisinde oluşan sorunlar, maddi -manevi problemler ve birçok sorun, kişinin kaygı duymasına neden olmaktadır. Kaygı, kişinin karşılaştığı sorunlarla başa çıkmasını sağlayan ve bu sorun hakkında hızla çözüm üretmesini kolaylaştıran bir olgudur. Sağlıklı bir kişide endişe seviyesi, olması gereken düzeydedir ve hayatını olumsuz yönde etkilememektedir. Ancak kaygı bozukluğu görülmeye başladığında, birey günlük hayatta her zaman karşılaştığı durumlara bile, çok aşırı tepkiler vermektedir. Anksiyete bozukluğu durumu, içe kapanıklık, davranış bozuklukları, takıntılı davranış şeklinde belirtiler göstermektedir. Psikolojik olan bu rahatsızlığın görülme oranı yıllar geçtikçe hızla artış göstermektedir. En önemli belirtisi, kişinin her an bir felaket olacakmış gibi tedirgin davranmasıdır. Ancak bireyin çevresi tarafından ciddiye alınan bir durum olmadığı için, teşhisi hemen konabilen bir rahatsızlık değildir.
Anksiyete Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Anksiyete bozukluğu durumu teşhis edilen hastada uygulanacak tedavi yöntemleri aşağıda sıralanmıştır.
- İlaç yöntemi
- Psikolojik tedavi
- Terapi destekli yeni deneyimler
Tedavi sürecinde öncelikle yapılması gereken şey, konusunda uzman bir doktora başvurmaktadır. Ancak öncesinde, hastanın doktora gitmeye razı olması gerekmektedir. Psikolojik sorunları olan kişi, iyileşmeyi istemiyorsa bu tedavi sürecini olumsuz yönde etkileyecektir. Hastanın anksiyete bozukluğu seviyesi belirlendikten sonra, kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Genellikle, psikiyatrik destek ve ilaç kullanımının birlikte uygulanması, hastaların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Hastaya verilen ilaçlar yeşil reçete ile yazılmakta olduğundan, başkası tarafından kullanılmaması ve doktorun önerdiği dozdan fazla içilmemesi sağlık açısından önem taşımaktadır. Tedavinin etkileri 2 hafta geçtikten sonra görülmeye başlamaktadır. Ancak tam iyileşme için, tedavinin yaklaşık 1 yıl kadar sürüdürülmesi gerekmektedir.
Anksiyete bozukluğunun tedavisi sonrası kişi rutin hayatına geri dönmektedir. Ancak hastalığın nüks edebileceği noktası unutulmamalıdır. Bu nedenle kişinin stresle başa çıkamadığını hissettiği durumda, bir yakınını görmesi ya da terapi desteği alması, hastalığın ağırlaşmaması için gerekmektedir.
[su_accordion][su_spoiler title=”KAYNAKLAR” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”Kaynaklar” class=””]
- www.psikiyatri.org.tr
- www.medicalpark.com.tr[/su_spoiler] [/su_accordion]