
Timur ile Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid arasında Ankara yakınlarında bulunan Çubuk ovasında gerçekleştirilen Ankara Savaşı, Türk tarihinde ilk kez iki Müslüman devleti bir araya getirmiştir. Ankara Savaşı’nın sonucunda Anadolu’da kurulan Türk birliğinin bozulma ve ilerleyişi ile beraber İstanbul’un Fethi de başka bir bahara kalmıştır.
Timur’un orduları tarafından kentler yağma edilirken Osmanlıların kurduğu çark düzeni de bozulmuştur. Osmanlı şehzadeleri arasında başlayan taht kavgaları sonrasında birçok yer kaybedilirken kardeş kanları dökülmüştür. Osmanlı ordusu Ankara Savaşı ile bozguna uğrarken Fetret Devri ile beraber duraklama dönemi de başlamıştır.
Ankara Savaşı Öncesinde Neler Oldu?
Hindistan’a kadar bir imparatorluk kuran Timur, Anadolu’ya da göz dikerek Osmanlılar’a karşı planlar kurmuştur. Memlük Sultanı Berkuk’un ölümü sonrasında Timur kendi rakiplerinden Mısır ve Anadolu’da bulunan iki devleti ortadan kaldırmak istiyordu. 1399 yılında Bağdat’ı ele geçiren Timur, Celayirli Hükümdarı Sultan Ahmed ve Karakoyunlu Türkmen reisi Kara Yusuf’un Osmanlılar’a sığınması sonrasında Yıldırım Bayezid’dan bunları kendisine geri vermesini ister.
Ankara Savaşı’nın Nedenleri
Akkoyunlu beyi Karayülük Osman Bey ile Mutahharten’in rehberliğinde Sivas’a doğru ilerleyen Timur, Sivas’ı kuşatır. 18 gün düren kuşatma sonrasında Timur şehri kuşatarak katliam yaratır. Timur daha sonrasında da önce Malatya akabinde de Behisni2yi alarak 1401 yılında Suriye seferine çıkar.
Orta Asya’da yeni takviyeler alan Timur, 13 Mart 1402 tarihinde Tebriz’den gönderdiği elçi vasıtası ile Bayezid’e bazı isteklerde bulunur. Anadolu’da bazı topraklar ile Kara Yusuf’un kendilerine geri verilmesini isteyen Timur’un bu talepleri kabul edilmez ve bunun sonucunda Timur, Anadolu’ya doğru istilaya geçer.
Çaresiz kalan Yıldırım Bayezid, Bizans imparatoru ile anlaşarak İstanbul kuşatmasını sonlandırır. Önce Sivas’ı alan Timur, Osmanlı’ya gönderdiği casuslar ile Yıldırım’ın her hareketini önceden görür. Kayseri-Kırşehir yolu üzerinden Ankara’ya gelen Timur, kaleyi kuşatarak yeni bir cephe daha kurar.
Casusların yardımları sonucunda Timur büyük bir zafer elde eder. Yıldırım Bayezid esir düşer ve savaş sonrasında Timur, Fransa Kralı VII. Şarl ile İngiltere Kralı IV. Henry’e zafername gönderir.
Ankara Savaşı’nın Sonuçları
Türk tarihinde ilk kez iki Müslüman devletini karşı karşıya getiren Ankara Savaşı, Türk birliğinin Anadolu’da bozguna uğramasına neden olur. İstanbul’un Fethi yarım kalırken Osmanlı şehzadeleri arasında yaşanan taht kavgaları yüzünden Fetret Devri ile beraber duraklama dönemine girilir.
[su_accordion][su_spoiler title=”KAYNAKLAR” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”Kaynaklar” class=””]- tarihiolaylar.com
- beyaztarih.com[/su_spoiler] [/su_accordion]