Sağlık

Anafilaksi Nedir? Anafilaktik Şok Belirtileri

Alerjik reaksiyonlar söz konusu olduğu zaman, en korkulan durum anafilaksidir ve çoğu kişi anafilaksi nedir merak etmektedir. Çoğu durumda, alerjisi olan kişiler, sulanmış gözler, burun akıntısı veya döküntü gibi hafif ile orta derecede belirtiler yaşarlar. Ancak bazen, bir alerjene maruz kalmak, anafilaksi olarak bilinen ve hayatı tehdit eden bir alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu şiddetli reaksiyon, kimyasalların aşırı salınması kişiyi şoka soktuğunda meydana gelir ve bu durum anafilaktik şok olarak da adlandırılır.

Gıda alerjisi

, böcek alerjisi, ilaç alerjisi ve lateks alerjisi anafilaksinin en sık görüldüğü alerji türleridir.

Alerjenlere karşı oluşan ilk reaksiyondan 12 saat sonra yeniden reaksiyonların ortaya çıkması durumu da bifazik anafilaksi olarak adlandırılmaktadır.

Anafilaksi Nedir? Anafilaktik Şok Belirtileri

Anafilaksi Belirtileri Nelerdir?

Anafilaksi belirtileri aniden ortaya çıkar ve hızlıca ilerleyebilir. Erken belirtiler burun akıntısı ve deri döküntüsü gibi hafif olabilir. Bu belirtiler, aşağıdakileri de içeren daha ciddi sorunlara yol açabilir:

  • Solunum problemi
  • Kurdeşen veya şişlik
  • Boğuk ses
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Baş dönmesi
  • Bayılma
  • Düşük kan basıncı
  • Hızlı kalp atışı
  • Kalp durması

Şiddetli bir alerjik reaksiyona sahip olan insanlar, gelecekteki reaksiyonlar için risk altındadır. İlk reaksiyonunuz hafif olsa bile, gelecekteki reaksiyonlar daha şiddetli olabilir. Bu yüzden risk altında iseniz, yanınızda acil durumlar için enjekte edilebilir epinefrin taşımak önemlidir.

Anafilaksi Nedir? Anafilaktik Şok Belirtileri

[su_note note_color=”#e31f3f” text_color=”#ffffff” radius=”9″]Anafilaksi ve bu ciddi alerjik reaksiyonu tetikleyebilecek şeyleri anlamak durumunuzu yönetmenize yardımcı olacaktır.[/su_note]

Anafilaksi Teşhisi Nasıl Yapılır?

Eğer alerji veya astım öykünüz varsa, daha önce ciddi bir reaksiyon geçirdiyseniz, anafilaksi için daha büyük risk altındasınız demektir. Doktorunuz anafilaksi tedavisi için bir dizi test isteyebilir. Bunlar arasında idrar testi, kan testi ya da alerjinizin belirlenmesi için cilt testi bulunabilir. Anafilaksi tanı kriterleri arasında aşağıdaki problemler de yer almaktadır:

Anafilaktik reaksiyon geçirip geçirmediğinizden emin değilsiniz.

  • Semptomlarınız tekrarlanıyor ya da kontrol edilmesi zor hale geliyor.
  • Durumunuzu idare etmekte zorlanıyorsunuz.

Anafilaksi Yönetimi ve Tedavisi

Herhangi bir anafilaktik reaksiyon hemen bir epinefrin (adrenalin) enjeksiyonu ile tedavi edilmelidir . Semptomları kontrol etmek için iki enjeksiyon gerekebilir. İşte anafilaksi riskini azaltmak için bazı ipuçları:

  • Anafilaksi geçirdiyseniz, reaksiyonun neyi tetiklediğini bilmek çok önemlidir. Bir alerji uzmanı, tıbbi geçmişinizi gözden geçirebilir ve gerekirse tanısal testler yapabilir. En yaygın tetikleyiciler şunlardır:

Gıda: Yer fıstığı, ceviz ve cevizler gibi kabuklu yemişler, balık, kabuklu deniz ürünleri, inek sütü ve yumurtaları.

Lateks: Tek kullanımlık eldivenler, intravenöz tüpler, şırıngalar, yapışkan bantlar ve kateterlerde bulunur.

İlaçlar: Penisilin, aspirin ve ibuprofen ve anestezi gibi non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar dahil.

Böcek sokması: Arı, eşekarısı, yaban arısı ve ateş karıncalarının anafilaksiyi tetiklemesi muhtemeldir.

Anafilaksi Nedir? Anafilaktik Şok Belirtileri

  • Kaçınma, anafilaksi önlemenin en etkili yoludur. Ortak tetikleyiciler için bazı genel kaçınma teknikleri şunlardır:

Gıda alerjisi: Potansiyel alerjenleri ortaya çıkarmak için tüm gıda etiketlerini dikkatlice gözden geçirin. Dışarıda yemek yerken, restorana gıdaların nasıl hazırlandığını ve hangi bileşenlerin kullanıldığını sorun. Anafilaksi öyküsü olan bir çocuğunuz varsa, okul personelinin çocuğun durumu hakkında bilgilendirildiğinden ve epinefrin yönetimi de dahil olmak üzere bir tedavi planı sağlandığından emin olun.

İlaç alerjisi: Tüm doktorlarınızın ilaçlara verdiğiniz herhangi bir reaksiyondan haberdar olduğundan emin olun, böylece güvenli alternatifler yazabilir ve sizi kaçınmanız gereken diğer ilaçlara karşı uyarabilirler.

Böcek sokması alerjisi: Isırgan böceklerin engellenmesine yardımcı olmak için, çimenlerde çıplak ayakla yürümek, açık meşrubat kutularından içmek, parlak renkli giysiler giymek, yaz sezonu gibi aktif böcek mevsiminde tatlı kokulu parfümler, saç spreyi ve losyon kullanmaktan kaçının.

Böcek alerjisi ile alakalı daha fazla bilgi için Böcek Alerjisi Ve Sıkça Sorulan Sorular yazımıza göz atabilirsiniz.

Anafilaksi Nedir? Anafilaktik Şok Belirtileri

Anafilaksi belirtilerini ve semptomlarını hızlı bir şekilde tanımak önemlidir. Eğer beklenmedik bir şekilde tetikleyicilerle temasa geçerseniz, hemen doktorunuz tarafından belirtilen acil durum planını takip etmelisiniz. Reaksiyon hakkında herhangi bir şüphe varsa, genellikle epinefrin uygulamak daha iyidir.

Aile ve arkadaşlar durumunuzun, tetikleyicilerinizin farkında olmalı ve anafilaktik semptomları nasıl tanıyacaklarını bilmelidir. Epinefrin taşıyorsanız, nerede tuttuğunuza ve nasıl kullanacağına dair uyarınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu