
Alerji Nedir? Alerji Çeşitleri Nelerdir?
Vücudunuzun bağışıklık sistemi belirli bir maddeyi zararlı gördüğü zaman alerji oluşur. Alerji sonucu vücudun bağışıklık sistemi normalde zararsız olan bir maddeye aşırı tepki verir ve alerjik reaksiyon ortaya çıkar. Alerjik reaksiyonlara neden olan maddeler ise alerjenlerdir. Alerjen olarak adlandırılan madde, herhangi bir ağacın poleninden, ilaçtaki belirli bir bileşene kadar herhangi bir şey olabilir. Birçok alerji çeşidi vardır. Bazı alerjiler mevsimseldir, bazıları ise yıl boyu sürebilir. Hatta bazı alerjiler ömür boyu da sürebilmektedir.
Alerjiyi yönetmek için bir plan oluşturmak ve bunun için uzman bir doktordan yardım almak önemlidir. Alerjenlerden kaçınmak, alerjik reaksiyonu önlemenin en iyi yoludur.
Alerji Çeşitleri
Herhangi bir şey kişide alerjiye neden olabilirken, alerjinin birçok türü de mevcuttur. Alerji çeşitleri şu şekildedir:
İlaç Alerjisi
İlaçlara karşı gerçek alerjiler sadece az sayıda insanda görülür. Çoğu ilaç reaksiyonu alerjik değildir, ancak ilacın özelliklerinin yan etkileridir. İlaç reaksiyonunun nedeninin tanısı genellikle sadece hastanın öyküsüne ve semptomlarına dayanır. Bazen ilaç alerjisi için deri testi de yapılır.
Gıda Alerjisi
Gıda alerjisi söz konusu olduğu zaman iki kategori mevcuttur; IgE aracılı alerjiler ve IgE aracılı olmayan alerjiler. IgE aracılı alerjilerde İmmunoglobulin E antikorları belirli bir gıda ile reaksiyona girerek alerjiye neden olur. IgE aracılı olmayan alerjilerde ise antikorlar devrede değildir, vücut herhangi bir gıdaya karşı alerjik reaksiyon geliştirmektedir.
Böcek Alerjisi
Arılar, eşek arıları, sinekler ve karıncalar, alerjik bir reaksiyona neden olan en yaygın böceklerdir. Kimi zaman ısırgan olmayan böcekler de alerjik reaksiyonlara neden olabilir. En yaygın olanları hamamböceği ve böcek benzeri toz akarlarıdır.
Lateks Alerjisi
Lateks alerjisi, doğal kauçuk lateksine karşı gelişen bir alerjik reaksiyondur. Eldiven, balon, prezervatif ve diğer doğal kauçuk ürünleri lateks içerir. Lateks alerjisi ciddi bir sağlık sorunu olabilir.
Küf Alerjisi
Küf mantarlarının neden olduğu küf alerjisi sık rastlanan bir durumdur. Mantarlar hem iç hem de dış mekanda birçok yerde büyüdüğünden, yıl boyunca alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.
Evcil Hayvan Alerjisi
Kürklü evcil hayvanlara karşı alerjiler görülmesi yaygındır.
Polen Alerjisi (Alerjik Rinit)
Polen mevsimsel alerjilerin en yaygın tetikleyicilerinden biridir. Birçok kişi polen alerjisini “saman nezlesi” olarak da bilir, ancak uzmanlar genellikle “mevsimsel alerjik rinit” olarak adlandırırlar.
Detaylı bilgi için Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Nedir? yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Anafilaksi
Anafilaksi hayatı tehdit edici olabilecek ve hemen tıbbi müdahale gerektirebilecek ciddi bir alerjik reaksiyondur. Hızlı olur ve ölüme sebep olabilir. Semptomlar genellikle deri veya ağız, akciğerler, kalp ve bağırsak gibi vücudun birden fazla bölümünü içerir. Anafilaksi herhangi bir maddeye karşı gelişebilir.
Göz Alerjisi
Göz alerjisi yaygındır. Göz alerjisi gözünüze giren iç ve dış allerjenlere karşı bir reaksiyonla ortaya çıkar. Göz kapağının iç kısmını ve göz küresinin dışını kaplayan doku iltihaplanır ve şişerek, kaşınmaya, kızarıklığa, gözyaşına ya da gözlerde tahrişe yol açar.
Deri Alerjisi
Cilt alerjisi, cildiniz alerjisi olan bir alerjene temas ettiğinde ortaya çıkar. Ayrıca, yediğiniz yiyecekler veya soluduğunuz veya dokunduğunuz proteinler gibi başka şeyler de alerji blirtilerine neden olabilir. Alerjik reaksiyon genellikle alerjene ilk maruziyetten 48 saat sonra ortaya çıkar.
Burun (Rinit) Alerjisi
Rinit kelimesi “burun iltihabı” anlamına gelir. Burun alerjenler veya tahriş edici maddeler tarafından tahriş edince, normalden daha fazla mukus üretebilir. Bu mukus ise boğazın arkasını tahriş edebilir ve öksürüğe neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar da tıkanıklığa, kaşıntılı burun veya boğaza, hapşırmaya, burun akıntısı ve kaşıntıya neden olabilir.
Sinüzit
Sinüzit sinüslerin enfeksiyonu veya iltihaplanmasıdır. Bir sinüs içi boş bir alandır. Kafatasının içinde dört çift dahil olmak üzere vücutta birçok sinüs vardır. Burunda şişmeye neden olan (alerjiler veya enfeksiyon gibi) aynı şeyler sinüsleri de etkileyebilir. Sinüslerin içindeki doku iltihaplandığında, mukus boşalması artar. Zamanla, şişmiş sinüslerin içinde sıkışan hava, kafada acı verici bir baskı yaratabilir. Buna sinüs baş ağrısı denir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.