
21. yüzyılın en büyük bağımlılıkları arasında geçen telefon ve tablet bağımlılığı, beraberinde genel algının aksine yalnızca psikolojik değil, fizyolojik hasarlar da bırakıyor. Bu kapsamda ortaya çıkan tech neck yani akıllı telefon hastalığı hakkında merak ettikleriniz yazımızın devamında yer almaktadır.
Tech Neck (Akıllı Telefon Hastalığı) Nedir?
Teknolojinin hayatımızda sahip olduğu yerin büyümesiyle birlikte telefon kullanımı bir alışkanlıktan ziyade bağımlılık halini almıştır. Kişilerinde günde minimum 2 saatini tablet ya da telefonlarla birlikte geçirdiği varsayılmaktadır. Sürekli olarak boynu öne eğerek durmamıza neden olan akıllı telefon bağımlılığı bizlere yalnızca zaman kaybı değil, aynı zamanda çenede sarkma, boyunda kırışma ve sırtta ağrı olarak geri dönüyor. Tüm bu duruş bozukluklarından kaynaklı sorunlar için tech neck kavramı kullanılıyor.
Boynumuzu 15 derece eğdiğimiz takdirde 13 kilo, çeneyi göğse değdirecek kadar indirdiğimizdeyse 27 kilo yük binmektedir. Bu da beraberinde sırt ve boyun ağrılarını kaçınılmaz kılmaktadır. Cildin elastik yapısı bozulurken deride sarkma ve kırışıkların meydana gelmesi de oldukça olağandır. Akıllı telefon kullanmak günümüz insanı için artık bu şikayetlerin genel bir adlandırmayla tanımlanmasını gerektirmekte ve böylece tech neck yani akıllı telefon hastalığı kavramı ortaya çıkmaktadır.
Tech Neck (Akıllı Telefon Hastalığı) Kimlerde Görülür?
Tech neck olarak adlandırdığımız bu sendrom, daha çok 18-40 yaş araşığındaki popülasyonda yani akıllı telefon kullanımına daha yatkın olan kitlede yaygındır. Boyun kırışıklıkları normalde 50 yaşından sonra belirirken ne yazık ki teknolojinin bir yan etkisi olarak yaş aralığı bu denli iniş göstermiştir. Yüzümüz için kullandığımız birçok pahalı kozmetik ürünü varken ne yazık ki sağlık için böyle bir büyük bir hata yeterince önemsenmemektedir ve durumun yaygınlığı gün geçtikçe artmaktadır.
Tech Neck (Akıllı Telefon Hastalığı) Korunma Yolları
Teknolojiye bağlı gelişen bu problemden kendimizi korumak, semptomların ilerleyerek daha kalıcı bir hal almasını önlemek açısından bilinmesi gerekenler arasında yer alıyor. Elbette ilk olarak dikkat edilmesi gereken adım teknolojik cihaz kullanım sıklığını düzenlemektir.
Kişi işi nedeniyle teknolojik cihaz kullanımını azaltamayabilir. Ancak bu gibi istisna durumlarda akıllı telefon uygulamaları hayat kurtarabilir. Bazı telefon uygulamaları, telefon uzun süre kullanıldığı takdirde bildirim göndererek kullanıcıya uyarı verir ve doğru duruş için hatırlatma sağlar.
Ofis hayatı olanlarınsa bilgisayarı konumlandırırken dikkatli olmaları, bilgisayarı kendi boyun açılarına göre bilgisayarı yükseltip alçaltması gerekiyor. Eğer laptop yerine tablet kullanılıyorsa tabletler için üretilen destekleyicilerden yardım alınmalıdır.
Kullanılan cihaz türü ne olursa olsun ofis çalışanlarının gün içinde rahatça yapabileceği boyun egzersizlerini alışkanlık haline getirmesinde fayda vardır.
Tech Neck (Akıllı Telefon Hastalığı) Tedavisi Nasıldır?
Tech neck tanımı bir hastalık gibi kullanılıyor olsa da aslında tedavi süreci diğer estetik operasyonlardan farklı bir süreç içermiyor. Cilt yenileme ve toparlama gibi klasik bakım işlemleriyle görünümü düzeltmek mümkün olurken, daha ileri seviye sarkmalar için mezoterapi, botox, dolgu gibi işlemlere başvurulabiliyor.
Ancak sarkma ve kırışıklardan çok daha öncelikli bir sorun olan ağrı için kişinin yaşamsal alışkanlıklarını değiştirmesinden başka çare kalmıyor. Telefon kullanıcısı olan kişi ne gibi işlemler yaptırırsa yaptırsın alışkanlıklarına geri döndüğü takdirde problem tekrar edeceğinden öncelikle doğru duruşa odaklanmak ve telefon kullanma süresine dikkat etmek gerekiyor.
İlginizi çekebilecek diğer konular: