
Erken Evre Akciğer Kanseri Belirtileri
Akciğer kanseri erken evrelerde belirgin bir semptom göstermeyebilir ve hastalık ilerleyene kadar pek çok kişi hastalıktan haberdar değildir. Akciğer kanserinin erken belirtileri, nelere dikkat edilmesi ve vücudun nasıl dinlenmesi gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin…
Akciğer Kanseri Belirtileri
Akciğer kanseri erken evrelerde çok fazla belirti vermese de, semptomların iyi gözlemlenmesi önemlidir. Akciğer kanseri belirtileri şu şekildedir:
Öksürük
Yeni ortaya çıkmış bir öksürük, gözlem yapılması gerektiği anlamına gelir. Soğuk algınlığı veya solunum yolu enfeksiyonu ile ilişkili bir öksürük, bir veya iki hafta içinde ortadan kalkacaktır, ancak kalıcı öksürük, akciğer kanserinin belirtisi olabilir. Uzun süreli öksürük sorunu yaşıyorsanız doktorunuza başvurun.
Değişen Öksürük
Özellikle sigara içiyorsanız , kronik öksürükteki tüm değişikliklere dikkat edin. Eğer daha çok öksürüyorsanız, öksürüğünüzde kan ya da anormal miktarda balgam öksürüyorsanız , doktor randevusu alma zamanı gelmiştir.
Solunum Değişiklikleri
Nefes darlığı da akciğer kanserinin olası semptomlarından biridir. Akciğer kanseri solunum yollarını bloke ederse veya daraltırsa ya da akciğer tümöründen gelen sıvı göğsün içinde birikirse nefes almada değişiklikler oluşabilir.
Göğüs Bölgesinde Ağrı
Akciğer kanseri, göğüste, omuzda veya sırtta ağrıya neden olabilir. Keskin, donuk, sürekli veya aralıklı herhangi bir göğüs ağrısına rastlarsanız doktorunuza söyleyin. Ayrıca, belirli bir alanla sınırlı mı yoksa göğsünüzde mi meydana geldiğini de not etmelisiniz. Akciğer kanseri, göğüs ağrısına neden olduğunda, rahatsızlık genişlemiş lenf düğümleri veya göğüs duvarında metastaz nedeniyle oluşabilir.
Hırıltı
Solunum yolları daraldığında, tıkandığında veya iltihaplandığında, akciğerler nefes aldığınızda hırıltılı veya ıslık sesi çıkarır. Hırıltı, bazıları iyi huylu ve kolayca tedavi edilebilen birçok nedenden kaynaklanabilir.
Ses Değişiklikleri
Sesinizde önemli bir değişiklik duyarsanız, sesinizin daha derin veya kısık çıktığını fark ederseniz doktorunuza danışın. Ses kısıklığı basit bir durumdan kaynaklanabilir, ancak bu belirti iki haftadan uzun süredir devam ederse daha ciddi bir şeye işaret edebilir. Akciğer kanserine bağlı ses kısıklığı, tümörün larinks veya ses tellerini kontrol eden sinir sistemini etkilediği zaman ortaya çıkabilir.
Kilo Kaybı
Açıklanamayan kilo kaybı akciğer kanseri veya başka bir kanser tipi ile ilişkili olabilir. Kanser mevcut olduğunda, ani kilo kaybı enerji kullanan kanser hücrelerinden kaynaklanmaktadır.
Kemik Ağrısı
Kemiğe yayılan akciğer kanseri, sırtta veya vücudun diğer bölgelerinde ağrıya neden olabilir. Bu acı, geceleri kötüleşebilir. Kemik ve kas ağrısı arasında ayrım yapmak zor olabilir. Kemik ağrısı genellikle geceleri daha kötüdür ve hareket ile artar. Ek olarak, akciğer kanseri bazen daha az yaygın olmasına rağmen, omuz, kol veya boyun ağrısı ile ilişkilidir. Ağrınıza dikkat edin ve doktorunuzla konuşun.
Baş Ağrısı
Baş ağrısı akciğer kanserinin beyne yayıldığının bir işareti olabilir. Bununla birlikte, tüm baş ağrıları beyin metastazları ile ilişkili değildir. Bazen, bir akciğer tümörü üst vena kava üzerinde baskı oluşturabilir. Bu, üst vücuttan kalbe giden kanı hareket ettiren büyük damardır. Basınç ayrıca baş ağrılarını da tetikleyebilir.
Yüksek Risk Altındaki İnsanlar
Akciğer kanseri söz konusu olduğunda yüksek risk altında olan kişilerin özellikleri şu şekildedir:
- Sigara içiyor
- 55 ve 80 yaşları arasında
- Son 15 yıldır sigara kullanıyor
Akciğer hastalığıyla ilişkili semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız veya yüksek risk altındaki kişiler için geçerli olan kriterlerden herhangi birini karşılıyorsanız, BT taramasının sizin için uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşun.
Akciğer kanseri teşhisi konan kişilerin yaklaşık yüzde 40'ında, hastalık ilerledikten sonra tanı konur . Teşhis edilenlerin üçte birinde, kanser 3. evreye ulaşmıştır. BT taraması almak çok faydalı bir ölçüm olabilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.