
Aft nedir nasıl tedavi edilir?
Basit olarak tanımlı olacak olur ise aft ağız içinde çıkan yaralar. Aft genellikle dudak kenarlarında, dilde, yalan iç kısımlarında ya da damakta ortaya çıkabilir. Aft az içerisinde çıkan bir çeşit insan olarak da tanımlanmaktadır. Toplumda genellikle daha çok kadınlarda görülen bu hastalık pek çok kişide ortaya çıkmaktadır. Aft çıkan her kişide aftın çıkma nedeni aynı değildir. Her kişide farklı nedenlerden dolayı bu hastalık görülebilir. Ağız içinde aft çıktığı zaman genellikle ağrı yaparak kendini belli etmektedir. Bunun dışında aftın çıktığı kısımda renk değişimi ve şişme gibi gözle görülen değişimler de olacaktır.
Aft neden ortaya çıkar?
Ağız içinde çıkan aftın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Çünkü her kişide farklı nedenlerden dolayı kendini gösterebilir. Bazı kişilerde vitamin eksikliğinden dolayı aft çıkarken bazı insanlarda ise stres kaynaklı olarak da bu hastalık görülebilir. Bazı tatlara karşı hassasiyet de aftın çıkmasını tetikleyebilir. Acı ve ekşi ye karşı aşırı hassasiyet gösteren kişilerde de Bu gibi gıdalar tüketildiğinde af çıkabilir. Bunların dışında kullanılan kimyasallar ağız içerisindeki asit baz dengesini değiştireceği için de aft çıkmasına neden olabilir. Bu kimyasallara ise diş macunları örneğini verebiliriz. Bazı diş macunları ağız içerisindeki kimyasal yapıyı bozacak için bu hastalığa davetiye çıkartabilir. Diş macunu seçimi yaparken de içerisinde bulunan kimyasal etken maddelere dikkat ederek seçiminizi yapmanız sizler için daha doğru olacaktır. Bunların yanı sıra bazı cilt hastalığı bulunan kişilerde de hastalığın kendini göstermesi ağız içinde devam edeceği gibi aft çıkmasına da sebebiyet yaratabilir. Herhangi bir cilt hastalığınız bulunuyor ve bu hastalığın yanı sıra ağzınızdan sürekli aflar çıkıyor ve iyileşmesi de çok uzun sürüyor ise doktorunuza başvurmanız sizin için en doğrusu olacaktır.
Eğer diş ve çene yapınız da bir bozukluk söz konusu ise bu durumlarda aft çıkmasına neden olabilir. Çünkü az içerisindeki bozuk bu yapı az içerisindeki dokuya zarar verdiği taktir de bu doku üzerinde aft oluşumunu daha kolay olacaktır.
Daha çok kadınlarda görülen bu hastalık özellikle adet dönemlerinde kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Çünkü hormonal değişimler de aftın çıkmasını sağlayabilir. Ayrıca streste aftın çıkmasını tetikledi için adet dönemindeki hem hormonal değişim hem de stres artımı bu hastalığın görülmesini daha çok artırabilir.
Aft nasıl tedavi edilir?
Ağızda çıkan aft için kesin bir tedavi yöntemi önermek doğru olmaz. Çünkü aftın çıkmak için pek çok neden bulunduğundan tedavisinin de nedene bağlı olarak yapılması gerekmektedir. Örneğin vitamin eksikliğinden dolayı ağzınız da sürekli aft çıkıyor ise Bu vitamin eksikliğini giderdiğiniz de ağınız da aft çıkması olasılığı da oldukça düşecektik. Bundan dolayı öncelikli olarak aftın çıkma nedeninin belirlenmesi en doğru yöntem olacaktır. Neden belirlendikten sonra uygun tedavi yöntemi önerilecektir.
Aft çıktığı zaman ağrıyı azaltma yöntemleri nelerdir?
Aft ağız içerisinde sancı yapan bir hastalıktır. Konuşmanızdan yemek yemenize kadar pek çok yönden günlük hayatınızda sizleri etkileyebilir. Aft çıktığı zaman uygulayacağınız bazı yöntemler ile ağrınızı azaltabilir ve aftın iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Bu yöntemlerden bazıları şu örnekleri verebiliriz.
Öncelikle ağız temizliğimizi önem vermelisiniz. Aftın bulunduğu bölgeye aftın ağrısını azaltacak fazlaca ilaçlardan kullanabilirsiniz. Eğer aft çok ağrı yapıyor ise tuzlu su ile ağzını gargara yapabilirsiniz. Yanak içinde sancılı bir aftınız var ise de bir buz poşeti ile soğuk kompleks yapabilirsiniz.