1. HABERLER

  2. KADIN

  3. Adım Adım Bütün Püf Noktaları ile Aşure Yapımı
Adım Adım Bütün Püf Noktaları ile Aşure Yapımı

Adım Adım Bütün Püf Noktaları ile Aşure Yapımı

A+A-

Kendisi de hikayesi de oldukça etkileyici olan ve Müslüman mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan aşure hakkında merak ettiğiniz ve bilmeniz gereken her şeyi Bugün sizlerle paylaşıyoruz. Muharrem ayının gelmesiyle birlikte aşure daha da önemli hale geldi.

Aşure yapmak ve dağıtmak Muharrem ayında oldukça önemli. O halde ağzınızın tadı hiç bozulmasın, dayanışmanız ve evinizin bereketi hiç eksilmesin diyerek hemen sizlere adım adım Aşure nasıl yapılır sorusunun yanıtını verelim...

Aşurede Hangi Malzemeler Kullanılmalıdır?

Aşure söz konusu olunca içinde kullanılacak malzemeler dönem dönem tartışma konusu oluyor. Aslında bu konuda hiç tartışmaya gerek yok çünkü aşure neredeyse bütün lezzetlere açık. Mutfağınızda ya da kilerinizde ne varsa aklımıza gelecek bütün malzemeleri aşure içerisinde kullanabilirsiniz demiyoruz ama birçoğunu kullanabileceğiniz kesin. Her evin mutfağında bulunan bazı bakliyatlar, taze kuru meyveler, kuru yemişler aşurenin içerisine girer.  Tabii ülkemizde yemeklerde olduğu gibi aşure yapımı da bazı bölgelerde farklılık gösterebiliyor. Mesela Bursalılar aşurenin içerisinde kestane kullanmaktan çekinmezken Afyonlular ise haşhaşla süsleyebiliyor. Anlayacağınız üzere aşurenin standart bir tarifi de içerisinde ki malzemeler konusunda bir standartta yok. Fakat her yemekte olduğu gibi aşurede de olmazsa olmazlar var. Bunların başında ise kuru fasulye, buğday ve nohut geliyor.

Aşure Yapmanın Püf Noktaları

Aşurenin içerisinde olmazsa olmaz malzemeleri öğrendiğimize göre şimdi aşure yapmanın püf noktalarından bahsedebiliriz. Elbette sizlere yazımızın devamında mükemmel bir aşure tarifi de vereceğiz. Fakat güzel Aşure nasıl yapılır hemen bunu anlatalım...

  • Aşure yapımında kullanacağınız bakliyatları bir gece öncesinden mutlaka suda bekletin.
  • Kaliteli su kullanmaya dikkat edin,  mümkünse içme suyu kullanın.
  • Bakliyatların suyunu süzmeyi unutmayın.
  • Aşure yapımına geçmeden önce bakliyatları ön orta ateşte kaynatın.
  • Bakliyatları haşladıktan sonra da suyunun mideleri ekşitmemesi için süzülmesi gerekiyor.
  • Buğdayın suyun süzmeyin. Çünkü buğday aşureye hem kadına hem de kıvamını veren asıl malzemedir, bu nedenle onun suyu süzülmez.

Aşure Nasıl Yapılır?

İçerisinde kullanacağımız malzemeleri de püf noktasını da öğrendiğimize göre gelelim Aşure nasıl yapılır sorusunun yanıtına. Aslında bu konuda oldukça basit. İşte aşure tarifi;

Kuruyemiş ve kuru meyvelerin aşure içerisinde yeri oldukça büyük. Bu nedenle kuru kayısı ve kuru incirin gibi meyveleri saplarını ayırarak küçük küçük doğrayın. Daha sonra kuru üzüm Nerede ayıklayarak bu meyveleri ayrı ayrı kaplarda kısa süre haşlayın ve sularını süzün.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bakliyatları da ayrı ayrı sularda başlamanız gerekiyor ve sularını sürmeniz şart. Buğdayı büyük bir tencere içerisinde haşlamaya Özen gösterin çünkü bütün malzemeleri buraya ekleyeceğiz. Buğdayı haşladığınız suyun içerisine bir miktar daha su ekledikten sonra diğer kuru meyve ve bakliyatları içerisine ekleyin. Burada sizlere yeni bir püf noktası daha verelim, Eğer beyaz renkli ve aramalı bir aşure istiyorsanız bir miktar yıkanmış pirinci de ılık süt ile birlikte bu noktada karışımın içerisine ekleyebilirsiniz. Tabii ki tatlı olması için toz şeker eklemeyi de ihmal etmeyin. Aşurenin ana aşaması bu kadar. Bu aşamadan sonra kendi tercihinize göre aşurenin içerisinde mesela portakal kabuğu Ya da elma parçaları ekleyebilirsiniz.  Bundan sonrasında aşureyi kaynamaya bırakabilirsiniz. Kıvam ve lezzetini aldıktan Emin olunca aşureyi ocaktan alabilirsiniz. Servis aşamasında ise aşurenin üzerine ceviz ve yer fıstığı ekleyerek servis edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.