
Adet gecikmesi her zaman hamile olduğunuz anlamına gelmez. Bu durumda adet gecikmesinin sebepleri nedir bilmek gerekir.
Menstrüasyon dönemi anlamına da gelen adet döneminde, kadınların vücudu hamileliğe hazırlanır. Bu süreçte her ay tekrarlanan hormonal döngüler sayesinde, rahmin iç duvarı, embriyonun tutunması için kalınlaşır. Ancak kişi bu sürede hamile kalmazsa, birkaç katmana ayrılan ve kan damarları ağı ile kaplanan iç duvardaki yapılar parçalanır ve vajinadan dışarıya atılır. Genellikle 3-7 gün süren adet döngüsü boyunca, kadın vücudu 30-90 mililitre sıvı kaybetmektedir. Ancak kimi zaman bu döngüde program dışı bir gelişme patlak verir ve adet gecikmesi yaşanabilir.
Adet Gecikmesi Neden Olur?
Adet gecikmesinin birçok farklı nedeni vardır. Çoğu zaman hormonal dengesizlikler ya da bazı sağlık sorunu bu duruma neden olabilirken, kimi zaman aşırı stres gibi psikolojik durumlar da adet dönemini etkilemektedir. Aşağıda adet gecikmesinin olası nedenleri ile alakalı detaylara ulaşacaksınız.
Stres
Uzun süreli stres, kadınlarda adet döngüsünü etkileyen psikolojik bir sorundur ve adet gecikmesi sebepleri arasında en sık rastlananlardan durumlardan biridir.
Strese neden olan durumlardan kaçınmak ve düzenli egzersiz yapmak stresin ortadan kalkmasına yardımcı olmakta ve adet döngüsünde gecikmeyi önlemektedir. Eğer kronik stres sorunu mevcutsa, bir doktordan yardım almak çok önemlidir.
Perimenopoz (Erken Menopoz)
Genellikle menopoz başlangıcı 12 ay süreyle adet döneminin olmaması ile kendini göstermekte ve 52 yaş civarında ortaya çıkmaktadır. Ancak perimenopoz söz konusu olduğunda kadınlar, menopozdan 10 ile 15 yıl öncesinde semptomları yaşamaya başlar. Bu durumda östrojen seviyelerinde dalgalanmalar olmaktadır. Düzensiz östrojen seviyeleri kadının menstrüasyon dönemini değiştirebilir ve adet gecikmesine neden olabilir.
Kilo Kaybı
Önemli miktarlardaki kilo kaybı adet döneminde gecikmelere neden olabilmektedir. İdeal kilonun çok daha altındaki kadınlarda, üreme hormon seviyelerinin değişmesine neden olmakta ve yumurtlamanın gerçekleşmesini engellemektedir.
Obezite
Aşırı kilo kaybı, kadınlarda adet döneminin gecikmesine neden olabileceği gibi, aşırı kilolu olmak da adet döngüsünü etkilemektedir. Obezite ve adet gecikmesi kimi zaman polikistik over sendromu (PCOS) gibi tıbbi bir durumla ilişkili olabilir. Böyle bir durumda uzman bir hekime görünmek ve gecikmenin sebebinin teşhisi önemlidir.
Polikistik Over Sendromu (PCOS)
Polikistik over sendromu (PKOS) vücutta erkek hormonu olan androjeninden gereğinden fazla üretilmesine neden olan bir durumdur. Bu hormon dengesizliğinin bir sonucu olarak yumurtalıklar üzerinde kistler oluşur ve yumurtlama düzensiz hale gelerek adet gecikmesi yaşanabilir.
Doğum Kontrolü
Doğum kontrolü yöntemleri adet gecikmesine neden olabilmektedir. Doğum kontrol hapları, yumurtalıkların yumurta bırakmasını engelleyen östrojen ve progestin hormonlarını içermektedir. Kişi hap kullanımını bıraktıktan sonra adet döngüsünün düzenli hale gelmesi 6 ay kadar sürebilmektedir. Bu süreçte adet gecikmesi yaşanması normal bir durumdur. İmplante edilen veya enjekte edilen diğer kontraseptif (korunma) yöntemleri de adet gecikmesi nedenleri arasındadır.
Kronik Hastalıklar
Diyabet ve çölyak hastalığı gibi kronik hastalıklar adet döngüsünü etkileyebilir. Kan şekerindeki değişiklikler hormonal değişikliklerle bağlantılıdır, bu nedenle nadir olmasına rağmen, diyabet adet periyodunun düzensiz olmasına neden olabilir.
Çölyak hastalığı, ince bağırsaklarda hasara yol açabilen ve vücudun anahtar besinleri emmesini engelleyen iltihaplara neden olur ve beraberinde adet gecikmesi sorununu getirebilir.
Tiroit Sorunları
Aşırı aktif veya az aktif tiroit bezinin adet gecikmesine neden olması mümkündür. Tiroit vücudun metabolizmasını düzenler, bu nedenle hormon seviyelerini de etkileyebilir. Tiroit sorunları genellikle ilaçla tedavi edilebilir.
Hipofiz Tümörü
Her ne kadar nadir görülse de, bazen hipofiz tümörü adet gecikmesine neden olabilmektedir. Hormonları etkileyen hipofiz bezi, büyüme hormonu, TSH, ACTH, FSH ve LSH hormonlarının fazla ya da az üretilmesine etki edebilmektedir. Baş ağrısı, bulanık görme belirtilerinin yanı sıra, emzirmediği halde göğüslerden süt gelmesini sağlayan hipofiz tümörü, adet gecikmesinin nedenlerinden biridir.
Hamilelik
Adet gecikmesinin sebepleri arasında hamilelik de yer almaktadır. Genellikle gecikme yaşandığında ilk akla gelen durum da gebeliktir. Doğum kontrolü yöntemleri kullanılsa bile kadınların hamile kalma olasılığı mevcuttur. Cinsel açıdan aktif bir kadın adet gecikmesi yaşıyorsa, durumun gebelikle alakalı olup olmadığını anlamak için gebelik testi kullanabilir.
Adet Gecikmesi Belirtileri
Adet döngüsü genellikle 28 günde bir gerçekleşmektedir. Ancak bu süre kişiden kişiye göre değişebilir. Adet gecikmesi belirtileri söz konusu olduğunda, eğer normalde adet kanamasının olması gerektiği tarihte herhangi bir kanama gerçekleşmemişse buna gecikme demek mümkündür.
Adet Gecikmesinin Vücuda Etkileri
Adet gecikmesinin vücuda etkileri, bu durumu yaşayan kadınlar tarafından merak edilmektedir. Adet gecikmesi 1 hafta sürebileceği gibi 4 ay da sürebilmektedir. Buradaki etken gecikmeye neden olan durumdur. Menstrüasyon döneminin vücuda etkileri söz konusu olduğunda ise, ortaya çıkan sorunlar kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Ancak en sık görülen yan etkiler arasında, aşırı şişkinlik, depresyon, kilo alımı ve stres yer almaktadır.
Her ay düzenli olarak vücudun temizlenmesini sağlayan adet döngüsünün uzun süreler gecikmesi, kişide sağlık sorunlarına ve rahatsızlığa neden olabilmektedir.