
Adenit Nedir? Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi Nasıldır?
Bakteri ve virüslerin neden olduğu iltihaplanmalar farklı bölgeleri tutabilmekte, neticesinde kişilerin gündelik hayatını olumsuz etkilemenin yanında rahatsızlığın içten içe ilerlemesine neden olan sorunlar gelişmektedir. Bu iltihaplanmalardan biri olan adenit nedir sorusunun yanıtını ve merak ettiğiniz tüm detayları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Adenit Nedir?
Vücudumuzda lenf dolaşımının merkezi olan lenf bezleri bulunmakta olup, bu lenf bezleri boyun, kasık ve koltuk altı gibi hassas bölgelere yerleşmiştir. Bakteri ve virüslerin bu lenf bezlerini etkilemesiyle meydana gelen iltihaplanma durumlarına adenit denmektedir. Alerji çeşitleri ve bunların reaksiyonları ile benzer şeklinde ilerlemekte olan bu hastalık karşısında kaşınma ve yanmalar yaşanabildiği gibi tablo ilerlemeye açıktır.
Adenit Belirtileri Nelerdir?
Adenit belirtileri lenf bezlerinin büyüme oranına göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak yüksek ateş belirgin bir semptom olurken, adenitin solunum yollarında enfeksiyona yol açması, lenf bezlerinin büyüyerek 3 ila 7 cm. aralığına ulaşması, kilo kaybı ve deride kaşınma, hassasiyet görülebilen diğer belirtileri oluşturur.
Soğuk Havalar Yaklaşırken Dikkat: Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? yazımızda boğazda ağrı şikayeti hakkındaki detayları bulabilirsiniz.
Şüphe halinde lenf bezlerinin kontrol edilmesi ve kitle varlığına bakılması gerekmektedir.
Nasıl Adenit Tanısı Konur?
Adenit tanısı koymak için genelde basit klinik kontroller yeterli olmakta ancak antibiyotik tedavisi için uygun görülen kişinin tedaviden yanıt alamaması durumunda diğer yöntemlerin gündeme gelmesi gerekmektedir.
İlerleyen ve ağır durumlarda tedavi öncesinde kültür örneği alınarak tedavi programı birtakım laboratuvar testleri neticesinde belirlenir.
Adenit Nasıl Tedavi Edilir?
Adenit tedavisi için enfeksiyon bulunmayan ve hafif şekilde seyreden vakalarda antibiyotik kullanımına başvurulmaz. Bunun yerine düzenli olarak lenf bezlerinin kontrolü önerilir ve bu bezlerde büyüme kaydedilen kişilerde ilaç kullanımına başlanır.
Genelde olumlu sonuçların kısa süre içerisinde kazanıldığı bir durum olan adenitin doktora yönlendirmesine uygun davranılmasıyla birlikte küçülmesi ya da tamamen ortadan kaldırılması mümkündür. Lenf bezlerinin inatçı bir şekilde büyümeye devam ettiği nadir durumlarda ölümcül bir risk bulunmadığından telaşa kapılmamalı, semptomların kontrol altında tutulmasına odaklanılmalıdır.
Adenit için öneriler almak isteyenlerin cinsiyet ya da yaş grubu fark etmeksizin hastalığa yakalanmada eşit risk altında olduğunu unutmadan bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği unutulmamalıdır. Etkilerinden emin olunmayan ilaçları kullanmak, şahsi tanı koymak ya da tahmini tedaviler denemek durumun daha kötü bir şekilde ilerlemesine neden olurken geciken tanı şikayetlerin daha da çok artmasına neden olacağından belirtilerin tespit edilmesi halinde acil şekilde bir uzmana başvurulmalıdır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.