1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Açlık Kan Şekeri Nedir ve Değeri Kaç Olmalıdır?
Açlık Kan Şekeri Nedir ve Değeri Kaç Olmalıdır?

Açlık Kan Şekeri Nedir ve Değeri Kaç Olmalıdır?

A+A-

8 saat süresince insanın yemek yemeden yalnızca su içerek yaptırdığı kan şekeri testi açlık kan şekeri olarak adlandırılır. Genel olarak gece uykusu alındıktan sonra baktırılan bu testler kandaki glikoz miktarı ile alakalıdır. Aç kalınan süre içerisinde vücutta glukagon üretilerek, vücuttaki plazma glikozu artışa geçer. Eğer insan diyabet sorunu yaşamıyorsa vücutları artan glikoz seviyesini dengelemek adına insülin üretilir. Ancak diyabet hastalığı olan insanlar gerekli miktarda insülin üretemezler ve bu sebepten sonra kan şekeri dengelenemez. İnsülin buna bağlı olarak da gerektiği kadar kullanılamaz.

Kandaki glikoz seviyesi test edildiği zaman diyabetli kişilerde diyabeti olmayan kişilere göre oldukça yüksek miktarda kan şekeri seviyesi görülmektedir. Bu da açlık kan şekeri testi sonuçlarında rahatlıkla ortaya çıkar. Açlık kan şekeri 130 mg/dL’nin üzerinde görüldüğünde ise diyabet olduğuna karar verilir. Kan testleri iki farklı aşamada 100 – 125 mg/dL arasında ise bu, kişinin diyabet toleransının düşük olduğunu gösterir. Diyabet sorunu yaşamayan sağlıklı bireylerde 70–99 mg/dl, diyabetli kişiler de ise 80–130 mg/dl arasında açlık kan şekeri görülür.

Açlık Kan Şekeri Testi ve Belirtileri

Aileniz içerisinde bir diyabet hastası bulunuyorsa ve olması durumunda hamilelik aşamasında diyabet yaşamış birileri varsa yüksek kolestrol ya da tansiyon gibi rahatsızlıklar da bulunuyorsa ve buna bağlı olarak da kalp rahatsızlığı ve kan şekerini ölçtürmekte fayda vardır. Diyabet sorunu ile boğuşan insanlarda ağız kuruluğu, sinirlilik hali, kilo kaybı, yorgunluk ve benzeri şikayetler vardır. Açlık kan şekeri ölçtürülmeden önce sigara ve alkol kullanımı, stres, duygusal değişimler ve diğer bazı hastalıklar bu durumu daha da tetikleyebilir. Bununla beraber tokluk kan şekeri miktarına da bakılmalıdır.

Açlık kan şekerinin 70 mg/dL’nin altına düşmesi durumunda hipoglisemi yani şeker düşüklüğü görülür. Terleme, iştahsızlık, baş veya karın ağrısı, görmenin bulanıklaşması veya halsizlik gibi belirtiler de açlık kan şekerinin belirtileri arasındadır. Eğer aşırı derece kan şekeri düşmesi durumunda şok veya bilinç kaybına rastlanabilir. Diyabet rahatsızlığı olmayan kimsenin kan şekeri 50 mg/dL’nin altına düşmesi durumunda kişi aç olduğunu hissedebilir. Diyabet rahatsızlığı veya bir metabolizma problemi olmayan kimsenin açlık kan şekeri 100 mg/dL’nin üzerine asla çıkmaz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.