
7 Farklı Egzama Türü ve Tedavisi
Eğer cildiniz kaşınıyor ve zaman zaman kırmızı renkte, pul pul döküntüler yaşıyorsanız
egzamahastalığından mustarip olabilirsiniz. Bu cilt sorunu çocuklarda çok yaygındır, ancak yetişkinlerde de görülmektedir.
Egzama hastalığının en yaygın biçimi atopik dermatit olarak bilinir. “Atopik” bir alerjiye işaret eder. Egzama olan kişilerde kaşıntılı, kırmızı deri ile birlikte sıklıkla alerjiler veya astım vardır. Ancak egzama tek bir türde görülmez. Her egzama türünün kendine ait bir dizi belirti ve tetikleyicisi vardır. Tüm egzama türleri için bazı ortak belirtiler de vardır ve şu şekildedir:
- Kuru, pul pul olan cilt
- Kırmızılık
- Yoğun kaşıntı
Egzama Türleri
Egzama hastalığı 7 farklı çeşitte görülebilmektedir. Her birinin kendine has özellikleri ve belirtileri vardır.
Atopik Dermatit
Atopik dermatit en sık görülen egzama türüdür. Genellikle çocukluk döneminde başlar ve yetişkinlikte belirtileri hafifler ya da yok olur. Atopik dermatit, doktorların atopik triad dediği şeyin bir parçasıdır. “Triad” üç demektir. Triaddaki diğer iki hastalık astım ve saman nezlesidir. Atopik dermatit belirtileri arasında en sık gözlemleneni döküntülerin genellikle dirsekler veya dizlerde oluşmasıdır. Döküntünün görüldüğü bölgelerde cilt daha açık veya daha koyu olabilir ve kalınlaşır. Küçük şişlikler belirir ve patlatılırsa iltihap sızabilir. Bu tip egzama bebeklerde döküntünün genellikle kafa derisi ve yanaklarda görülmesine neden olur.
Nedenler
Atopik dermatit cildin elementlere karşı doğal bariyeri zayıfladığında ortaya çıkar. Bu, cildinizin sizi tahriş edici ve alerjenlere karşı daha az koruyabileceği anlamına gelir. Atopik dermatit nedenleri arasında genetik, kuru cilt ve bağışıklık sistemi problemleri bulunmaktadır.
Kontakt Dermatit
Dokunulan maddelere reaksiyonun neden olduğu kırmızı, tahriş olmuş bir cildiniz varsa, kontakt dermatite sahip olabilirsiniz. Bu tip egzamada iki tür bulunmaktadır; alerjik kontakt dermatit, lateks veya metal gibi tahriş edici bir bağışıklık sistemi reaksiyonudur. Tahriş edici kontakt dermatit , kimyasal veya diğer maddeler cildinizi tahriş ettiğinde görülür. Kontakt dermatit belirtileri şu şekildedir:
- Ciltte kaşınma, kırmızılık ve yanma hissi mevcuttur
- Sıvı dolu kabarcıklar oluşabilir
- Zamanla cilt kalınlaşabilir
Nedenler
Kontakt dermatit cildinizi tahriş eden veya alerjik reaksiyona neden olan bir maddeye dokunduğunuzda olur. En yaygın kontakt dermatit nedenleri şunlardır:
- Deterjanlar
- Çamaşır suyu
- Takı
- Lateks
- Nikel
- Boya
- Zehirli sarmaşık ve diğer zehirli bitkiler
- Cilt bakım ürünleri
- Sabunlar ve parfümler
Dishidrotik Egzama
Dishidrotik egzama, ellerinizde ve ayaklarınızda küçük kabarcıkların oluşmasına neden olur. Kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Dishidrotik egzama belirtileri şu şekildedir:
- Parmaklarınız, ayak parmaklarınız, avuçlarınız ve ayak tabanlarınızda sıvı dolu kabarcıklar oluşur
- Bu kabarcıklar kaşıntılı olabilir
- Ciltte çatlaklar ve pullanma oluşur
Nedenler
Dishidrotik egzama nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Alerjiler
- Ellerin ve ayakların nemli kalması
- Nikel, kobalt veya krom tuzu gibi maddelere maruz kalma
- Stres
El Egzaması
Sadece ellerinizi etkileyen egzamaya el egzaması denir. Eğer cildi tahriş eden kimyasalları düzenli olarak kullandığınız, kuaförlük veya temizlik gibi bir işte çalışıyorsanız egzamanın bu çeşidini yaşayabilirsiniz. El egzaması belirtileri arasında, ellerde kaşıntı, kırmızılık ve kuruluk bulunmaktadır. Aynı zamanda çatlak oluşması da mümkündür.
Nörodermatit
Nörodermatit atopik dermatite benzer. Cildin üzerinde kalın, pullu döküntülere neden olur. Nörodermatit belirtileri arasında kollarda, bacaklarda, boyunda, kafa derisinde, ayağın alt kısımlarında veya cinsel bölgede kalın, pullu döküntüler en sık görülendir.
Nedenler
Nörodermatit genellikle diğer tiplerde egzama veya sedef hastalığı olan kişilerde başlar. Doktorlar bunun neden olduğunu tam olarak bilmezler, ancak stres tetikleyici olabilir.
Nummular Egzama
Bu tip egzama cildinizde oluşan yuvarlak, bozuk para şeklinde lekelere neden olur. “Nummular” kelimesi Latince para demektir. Nummular egzema diğer egzama türlerinden çok farklı görünür ve çok kaşınabilir. Nummular egzema belirtileri arasında bozuk para boyutunda lekeler en çok görülenidir ve kaşıntıya da sık rastlanır.
Nedenler
Nummular egzema bir böcek ısırığına, metallere veya kimyasallara karşı alerjik bir reaksiyona tepki olarak tetiklenebilir. Kuru cilt de buna sebep olabilir.
Stasis Egzama
Stasis egzama, genişlemiş damarları olan ve kan dolaşımı zayıf kişilerde görülmektedir. Genelde ayak bileklerinde, baldırlarda ve ayaklarda oluşan bu tip egzamada sıvı dolu şişlikler, kızarıklık, kaşıntı ve ağrı görülür. Stasis egzama belirtileri şu şekildedir:
- Özellikle yürürken, bacaklarınızın alt kısmı şişebilir
- Bacaklarınız ağrır
- Alt bacaklarınızda ve ayaklarınızın üst kısmında açık yaralar gelişebilir
Yaşamakta olduğunuz kaşıntı ve kızarıklık kendi başına gitmezse ya da hayatınıza müdahale ederse doktorunuza danışın. Dermatolog olarak adlandırılan bir cilt doktoru egzamayı teşhis edebilir ve tedavi edebilir.
Doktorunuzun durumunuzu anlamasına yardımcı olmak için egzama tetikleyicilerinizi tanımlamak için bir günlük tutmak yararlı olabilir. Günlüğe şunları yazabilirsiniz:
- Ne yersiniz ve içersiniz?
- Kullandığınız cilt ürünleri, kimyasallar, sabunlar, makyaj ürünleri ve deterjanlar nelerdir?
- Ormanda dışarıda yürüyüş yapmak veya klorlu havuzda yüzmek gibi aktiviteleriniz var mı?
- Banyo ya da duşta ne kadar zaman geçirirsiniz, suyun sıcaklığı nedir?
Bir alerji uzmanı ayrıca egzamayı teşhis etmek için yama testi de yapabilir. Bu test cildinize uygulanan yamalar üzerine az miktarda tahriş edici madde yerleştirilerek uygulanır. Yamalar, reaksiyonunuz olup olmadığını görmek için cildinizde 20 ile 30 dakika kalır. Bu test, doktorunuzun hangi maddelerin egzamayı tetiklediğini söylemesine yardımcı olabilir, böylece onlardan kaçınabilirsiniz.
Egzama Tedavisi
Egzama hastalığı genellikle belli bir süre oluşur ve sonrasında kendiliğinden geçer. Egzama nasıl geçer sorusunu bu sorunu yaşayan çoğu kişi sormaktadır. Egzama oluştuğunda, döküntüden kurtulmak için farklı ilaçları ve diğer tedavileri denemeniz gerekebilir. Bazı egzama tedavileri şu şekildedir:
- Antibiyotikler cilt enfeksiyonlarını tedavi eder.
- Işık tedavisi, döküntülerinizi iyileştirmek için cildinizi ultraviyole ışığa maruz bırakır.
- Alerjik reaksiyon, egzamızın alevlenmesine yol açarsa, bunu tetikleyen maddeden kaçınarak tedavi olabilirsiniz.
Egzamayı Önlemek İçin İpuçları
Egzama alevlenmesi oluştuğunda, bunu önlemenin ve semptomları yönetmenin birkaç yolu şu şekildedir:
- Cildinize soğuk kompresler uygulayın.
- Cildinizi, koruyucu bir bariyer oluşturmak için zengin, yağ bazlı krem veya merhem ile nemlendirin. Nemden korumak için duştan veya banyodan çıktıktan hemen sonra kremi uygulayı
- Yıkandıktan sonra, cildinizi yumuşak bir havluyla hafifçe kurulayın. Asla ovmayın.
- Kokusuz deterjanlar, temizleyiciler, makyaj ve cilt bakım ürünlerini kullanın.
- Kimyasalları kullanırken her zaman eldiven kullanın.
- Pamuk gibi yumuşak liflerden yapılmış salaş kıyafetler giyin.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.