Çalışanlar emeklilik hayali ile yaşarken,emekli olduktan sonraki çileler bitmiyor.Sosyal güvenlik bakanlığı yıllardır süre gelen hatalı emeklilik maaşı sorununa çözüm getiriyor.Yapıla yeni yönetmenlik çerçevesinde,önceden yapılan tebliğlerde hatalı maaş bağlandığı için bugüne kadar almış olduğunuz maaşları geri ödeyin mesajı emeklilerin korkulu rüyası olmuş durumda.Yıllardır süregelen bu yanlışa yeni bir yönetmenlik ile çözüme kavuştu.
En çok karşılaşılan hatalı emeklilik ise şu şekilde sıralanıyor.Prim veya sigorta günü eksik olmasından dolayı bağlanan aylık, Borçlanarak yada borçlandırılarak yapılan borçlu bağlanan aylık , yapılan hatalar sonucunda ise başlanmış olan aylık iptal ediliyor. Ödenmiş olan Sgk maaşları ise tekrardan geri isteniyor.Emeklinin bir kurusu varsa 10 yıl yoksa 5 yıl geriye dönük olarak isteniyor.Vatandaşın emekli maaşları kesiliyor,hatadan dolayı çıkan prim borcu ise vatandaşa yüklenmiş oluyordu.
Yeni yapılan düzenlemede ise vatandaş aylık almasına rağmen prim gününde boşluk var ise , bunu maaşı kesinti yaşamadan prim borçunu ödeyecek ve geriye dönük aldığı maaşları geri ödemeyecek. Kişinin borçlandığı süre yoksa yada borçlandığı halde eksik gününü tamamlayamamış ise , Emeklilikten sonra varsa sigorta günleri ile eksik günlerini tamamlayacak. Bu sigorta sürelerine ilişkin sigorta primini vatandaş ödeyecek.
Yeni düzenlemeden yararlanmak için hatalı aylık bağlama işleminin vatandaşın kasıt ve kusurundan kaynaklanıyor olmaması gerektiği söylendi.