
1980’lerin En Önemli 10 Teknolojik İcadı
Kabarık saçlar, sitcom diziler, pop müziğin zirvesi... 1980’li yıllar tüm bunlara sahipti fakat popüler kültürün yanında aynı zamanda teknolojik kırılmalar da bu yıllarda yaşandı. CD’lerden tutun ilk mobil telefonlara kadar günümüzde ‘ikon’ hâline gelen pek çok teknolojik ürün ve platform o zamanlarda hayatımıza girmişti. Peki 80’lerin teknolojideki ‘kırılma anı’ cihazları nelerdi?
Sony Walkman
Belki de hiçbir teknolojik cihaz 80’lerdeki Sony Walkman kadar meşhur olup ismini bütün bir teknolojiye veremedi. 1980’lerde önce ABD ve İngiltere’de çıkıp ardından dünyaya açılan bu portatif kaset çalar, dönemin olmazsa olmaz cihazlarındandı.
En sevdiğimiz şarkıları yanımızda taşımamıza izin veren Sony Walkman, muhtemelen iPod ve onun ardından gelen tüm diğer mobil müzik oynatıcıların atası oldu.
CD
Kasetlerini çalmak için bir Walkman’e sahip olmayanlar 80’lerde CD’lere de ulaşma fırsatı yakalamıştı. 1982’de çıkan ve Sony ile Philips tarafından üretilen CD teknolojisi hızlı bir gelişme kaydetti.
Zamanla müzik, oyun, eğlence ve depolama için tercih edilen format hâline gelen CD’lerde hiç olmadığı kadar ayrıntılı ses ve görüntü saklamak mümkündü. CD’nin hayatımıza girişi yavaş yavaş kaset teknolojisini de ortadan kaldırdı.
Microsoft Windows
Dünyanın en popüler işletim sisteminin kökü 1980’li yıllara, Kasım 1985’de çıkan Windows 1.0 sürümüne dayanıyor. Apple’ın kendi yazılımıyla baş etmek için çıkarılan Windows 1.0, bugün bildiğimiz hâlinden o zamanlarda oldukça farklıydı.
Daha çok bir MS-DOS uzantısı gibi çalışan ilk Windows’ta bugün hâlâ yer alan Paint, Denetim Masası ve Not Defteri gibi uygulamalar o zaman da bulunuyordu.
Apple Macintosh
Apple’ın günümüz ürünleri akıllı tasarım ve yüksek kalite ile sunulurken, bu şöhretin başlangıcı ise 1980’lere dayanıyordu. İlk kez Ocak 1984’te satışa çıkan Apple Macintosh’un tasarımı dahi isim Steve Jobs tarafından yapılmıştı ve isim babası da Jef Raskin olmuştu.
Apple Macintosh ile şirket geniş kitlelere ulaşmayı başarırken, özellikle eğitim ve tasarım sektörlerinde bir numara olmayı başardı.
IBM 5150
Ev bilgisayarları sektörü 1980’lerde Apple tarafından domine edilmemişti ve IBM’in cihazı sayesinde PC pazarı uzun zaman güçlü kalmayı başardı. Sadece 64KB RAM ve 16-bit 4.77Mhz işlemciye sahip olan IBM 5150’in fiyatı ise 2000 dolardı!
IBM 5150 kişisel bilgisayar konusunda bir devrim yaratırken, çok daha güçlü makinelerin önünü açtı.
VHS ve Betamax
Soğuk Savaş’ı bir kenara atarsak, 1980’lerin belki de en büyük savaşı VHS kasetler ile Betamax arasında olandı.
İnsanlar o dönem evde filmlerini ya VHS, ya da Betamax kasetlerle izliyorlardı ve günümüz ev sinema sistemleri yokken, bu iki teknoloji arasında ciddi çekişme vardı.
Clapper
Günümüzde akıllı evler giderek popülerleşiyor fakat 1980’lerde Clapper ile bunun belki de temelleri atılmıştı. Evdeki ışıkları Clapper ile sadece ellerinizi hareket ettirerek kontrol etmek mümkündü ve kısa sürede büyük başarı yakalamıştı. Daha sonra devamı gelmese de, o dönem için önemli bir gelişmeydi.
Motorola DynaTAC 8000x
Akıllı telefonlar artık hayatımıza o denli girdi ki, bir zamanlar nasıl iletişime geçtiğimizi dahi unuttuk. 1980’lerde tuğla boyutunda bu ikonik telefonlar bulunuyordu. 1983 yılında çıkan Motorola DynaTAC 8000x, ilk cep telefonlarından olarak da biliniyor.
Tabii Motorola DynaTAC 8000x pek de cebe sığan bir telefon değildi. Sonuçta 785 gram ağırlıklı, 25 cm boyutlu bir telefonu cepte taşımak ne kadar mümkün olabilir ki?
ZX Spectrum ve Commodore 64
1980’lerde ‘ikiz kardeşler’ ZX Spectrum ile Commdore 64 oyun-eğlence dünyasında adeta çığır açmıştı. Hatta bugün devasa firmalar hâline gelen pek çok oyun yapımcısı ilk çalışmalarını küçük ekiplerle o zaman ZX Spectrum ile Commodore 64 için hazırlamışlardı.
Bu oyun bilgisayarları günümüzde hâlâ efsane statüsünde fakat isimleri sektörden silineli çok oldu.
Game Boy
Artık mobil oyunculuk çok yaygın fakat Nintendo’nun 1989 yılında çıkardığı orijinal Game Boy’un buna olan etkisi yadsınamaz.
Game Boy öyle önemli bir cihazdı ki, birden oyuncuların yatak odalarındaki bilgisayarlara olan mahkumiyetleri ortadan kalkmıştı. Tetris, Super Mario Land gibi pek çok klasik oyunla beraber çıkan Game Boy ismi bugün dahi saygı uyandırıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.