
Gebeliğin belirlenmesi için gebelik testleri ve ultrason kullanılsa da erken gebelik işaretleri ile de hamile olup olmadığınızı anlamak kolaydır. Gebeliğin erken belirtileri söz konusu olduğunda sabah bulantısı, koku duyarlılığı ve yorgunluk herkes tarafından bilinen semptomlar arasında yer almaktadır.
Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Garip gelse de, 40 hafta süren gebeliğin ilk günü, son regl (adet) tarihinin ilk günü olarak kabul edilmekte ve doğum için tarih hesaplaması da bu şekilde yapılmaktadır. Genellikle hamilelik belirtileri 1-4 hafta arasında ortaya çıkmaktadır. Her kişi için farklı olan bu belirtiler, erken dönemde bazen hiç görülmezken, bazen şiddeti her anne adayı için aynı olmamaktadır.
Erken Gebelik İşaretleri ve İpuçları
Gebelikte erken belirtiler ilk trimester olarak adlandırılan ilk 3 aylık dönemde ortaya çıkmaktadır. 3 aylık süreçte bazı belirtiler çok şiddetli olabilirken, bazılarını hiç yaşamayan anne adayları da bulunmaktadır.
Kramp ve Lekelenme
Birinci haftadan dördüncü haftaya kadar, gebelik hücresel düzeyde gerçekleşmektedir. Döllenmiş yumurta, bebeğin organları ve vücut kısımlarını geliştirecek blastosist (sıvı dolu bir grup hücre) oluşturmakta, bu nedenle hamileliğin erken belirtilerinden biri olan lekelenme şeklinde kanama olması mümkündür. Bu lekelenme kramp ile beraber oluştuğu için genellikle, adet dönemi ile karıştırılmaktadır. İmplantasyon kanaması olarak da bilinen bu lekelenmenin bazı belirtileri şu şekildedir:
- Renk: Kanama pembe, kırmızı veya kahverengi renginde olabilir.
- Ağrı: Ağrı, hafif, orta veya şiddetli olabilir.
- Süre: İmplantasyon kanamasının üç günden az sürmesi mümkündür.
Adet Gecikmesi
İmplantasyon tamamlandığında, vücudunuz insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonu üretmeye başlayacaktır. Bu hormon, vücudun hamileliği sürdürmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda yumurtlama durmakta, böylelikle adet gecikmesi yaşanmaktadır. Bu noktada hamile olup olmadığınızı öğrenmek için bir gebelik testine ihtiyacınız olacaktır.
[su_heading size=”16″ align=”left”]İpuçları- Hamile olup olmadığınızı görmek için gebelik testi yapın.
- Sonuç olumlu ise, ilk doğum öncesi randevunuzu programlamak için doktorunuzu arayın.
- Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza büyüyen bebeğiniz için herhangi bir risk oluşturup oluşturmadığını sorun.[/su_heading]
Yüksek Vücut Isısı
Normalden daha yüksek vücut ısısı da hamilelik belirtisi olarak kabul edilmektedir. Hamilelik süresince vücut sıcaklığının sırasında veya sıcak havalarda artması normaldir. Ancak anne adaylarının bu süre zarfında daha fazla su içtiğinden ve dikkatli bir şekilde egzersiz yaptığından emin olması gerekir.
Yorgunluk
Yorgunluk erken gebelik belirtileri arasında en sık gözlemlenen durumdur. Yine de hamilelik sırasında herhangi bir zamanda gelişebileceği de unutulmamalıdır. Gebelik sırasında progesteron seviyesi yükselir. Bu durum daha yorgun ve uykulu hissetmeye neden olabilir.
Artan Kalp Hızı
8 veya 10. hafta civarında, kalbiniz daha hızlı ve daha sert atmaya başlayabilir. Gebelikte çarpıntı ve aritmiler yaygındır. Bu normalde hormonlardan kaynaklanır. Fetustan dolayı artan kan akışı hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kalp hızının artmasına neden olabilir.
Göğüslerde Karıncalanma, Ağrı ve Büyüme
Göğüslerdeki değişiklikler dördüncü ve altıncı haftalar arasında gerçekleşebilir. Hormon değişiklikleri nedeniyle karıncalanma ve şişlik sık görülen gebelik belirtileri arasında yer alıyor. Aynı zamanda ilerleyen dönemlerde areola (meme ucunun çevresindeki alan) daha koyu bir renge dönüşebilir ve büyüyebilir.
İpuçları
Rahat ve destekleyici bir sutyen satın alarak göğüs hassasiyetini azaltın. Pamuklu, balensiz sutyenler çoğu zaman en rahat olanıdır.
Duygudurum Değişiklikleri
Östrojen ve progesteron seviyeleri hamilelik sırasında yükselmektedir. Bu artış ruh halinizi etkileyebilir ve sizi normalden daha duygusal hale getirebilir. Ruh hali değişimleri hamilelik sırasında sık görülür ve depresyon, sinirlilik ya da endişeye duygularına neden olabilir .
Sık İdrara Çıkma ve İdrar Kaçırma
Hamilelik sırasında vücudunuzun pompaladığı kan miktarı artmaktadır. Bu böbreğin normalden daha fazla sıvıyı işlemesine neden olur ve daha fazla sıvı depolanır. Hormonlar da mesane sağlığında büyük rol oynar. Kendinizi gebelik sırasında sık sık banyoya koşarken veya idrar kaçırırken bulabilirsiniz.
Şişkinlik ve Kabızlık
Gebeliğin erken belirtileri arasında şişkinlik sık görülmektedir. Bu, sindirim sistemini yavaşlatan hormon değişikliklerine bağlıdır. Sonuç olarak kabızlık ve şişkinlik hissetmek normaldir.
Sabah Bulantısı ve Kusma
Gebelikte daha çok sabah bulantıları yaygın olsa da genel olarak mide bulantısı en erken görülen belirtiler arasındadır. Genellikle dördüncü ve altıncı haftalar civarında gelişen mide bulantısı, gece veya gündüz herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Bulantıya neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir, ancak hormonların bu noktada rolü olduğu düşünülüyor.
İpuçları
Tuzlu bisküvilerden oluşan bir paketi yatağınızın yanında tutarak ve sabah kalkmadan önce bir kaçını yiyerek, sabah bulantılarına yardımcı olabilirsiniz.
Yüksek Tansiyon ve Baş Dönmesi
Çoğu durumda, gebeliğin erken aşamalarında yüksek veya normal kan basıncı düşecektir. Kan damarlarınız dilate (genişleme) olduğu için baş dönmesine neden olabilir. Hamilelik sonucu yüksek tansiyonun saptanması daha zordur. İlk 20 haftada neredeyse tüm hipertansiyon vakaları altta yatan problemleri göstermektedir. Erken hamilelik sırasında gelişebilir, ancak önceden de mevcut olabilir.
İpuçları
Hamilelik dostu egzersizlere başlamayı düşünün.
Düzenli olarak kan basıncınızı nasıl takip edeceğinizi öğrenin.
Kan basıncını azaltmaya yardımcı olmak için doktorunuza kişisel diyet yönergelerini danışın.
Yeterli su içmek ve düzenli olarak atıştırmak baş dönmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bir sandalyeden kalkarken yavaşça ayağa kalkmak da yardımcı olabilir.
Koku Duyarlılığı ve Yeme Atakları
İlk trimesterde koku duyarlılığı, bulantıya neden olabilmektedir. Aynı zamanda fetüsün daha fazla besine ihtiyacı olması nedeniyle yeme atakları da ortaya çıkmaktadır.
Kilo Alımı
Kilo alımı ilk trimesterin sonuna doğru daha sık görülür. İlk birkaç ayda yaklaşık bir ile dört kilo almak mümkündür.
Mide Ekşimesi
Hormonlar, mideniz ve yemek borusu arasındaki bölgenin gevşemesine neden olabilir. Bu mide asidinin sızmasına ve mide yanmasına neden olur. Gebeliğe bağlı mide ekşimesini, günde birkaç küçük öğün yiyerek önlemek mümkündür. Aynı zamanda yiyecekleri sindirmek için daha fazla zamana izin vermek amacıyla en az bir saat boyunca dik oturmaya çalışmak da önemlidir.
Sivilce
Gebelik sırasında artan kan hacmi ve yüksek hormon seviyelerinin birleşimi, damarlarda daha fazla kan akışı olmasına neden olur. Bu da vücuttaki yağ bezlerini etkileyerek, ciltte sivilcelenmeye neden olabilir. Hamilelikte sivilce sorunu çok sık görülmektedir. Bunu önlemek için daha az yağlı besinler tüketmek ve bol su içmek önemlidir.
Birçok vücut değişikliği ve gebelik belirtisi ilk üç aylık dönemde daha şiddetlidir. İlk trimester atlatıldıktan sonra, erken gebelik belirtileri azalacak ve günlük hayatınıza müdahale etmeyecektir.