
Epilepsi Nedir?
Beyindeki sinir hücrelerinin sebep olduğu kısa süreli sinirsel bozukluğa epilepsi denir. Beyinde normal olmayan elektriksel eylemler sonucunda nöbetler meydana gelir. Bu nöbetler bayılma ya da titreme gibi şekillerde görülebilir.
Epilepsi (Sara Hastalığı) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi edilmesi mümkün olan epilepsi halk arasındaki adıyla daha çok nöbetleri kontrol altına almak üzerine kuruludur. Epilepsiye neyin sebep olduğu da tedavinin gidişatını etkileyen unsurlar arasında yer alır. tedavi başarısını belirleyen en önemli faktördür. Hastanın bütünüyle iyileşmesi primer tip denilen türde mümkün olur. Bunun dışındakilerde ömür boyu ilaç kullanmak mecburidir.
– Çevrenizdekileri ve kendinizi sakin tutmaya çalışın.
– Nöbet geçiren kişinin hareketlerini durdurmaya çalışmayın.
– Nöbetin süresini tutun.
– Nöbet geçiren kişinin nefes almasını engelleyecek kravat, eşarp, atkı, boyunluk gibi şeyleri gevşetin.
– Nöbet geçiren kişinin başının altına yumuşak ve rahat bir şeyler koymayı ihmal etmeyin.
– Halk arasında sıkça rastlanan soğan koyma ya da kolonya koklatma gibi eylemleri yapmayın. Zira nöbet geçiren kişiye soğan, kolonya koklatmanın hiçbir anlamı yoktur.
– Nöbet geçiren kişiyi rahat nefes alması için kişiyi yana doğru çevirin. Fakat dilini ağzından çıkarmayın. Riskli ve gereksiz yapılan bu eylem dili çıkarmaya çalışırken dili ısırmak gibi yaralanmalara sebep olabilir.
– Nöbet geçiren kişi kriz sonrasında rahat nefes almadığı sürece suni teneffüs yapmaktan kaçının.
– Yaklaşık 1 ya da 2 kadar süren nöbetler sonrasında, nöbet geçiren kişi kendine gelmeye başlayınca ona sakin davranın ve hastayı rahatlatıcı şekilde davranın.
– Nöbet geçiren kişinin gideceği yer uzaksa ya da kafası karışmış, şaşkınlık içindeyse kendisine gideceği yere kadar beraber gitmeyi ya da bir taksiye binmesini öğütleyin.
– Hastanın nöbeti bitmiyor, sürekli art arda nöbetler geçiriyorsa ya da nöbet süresi 10 dakikaya geldiyse, acil yardım ekibi çağırın.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.